Jugoslovenski Rotar

172 састанак, приређен приликом Новосадске смотре, одржан је у присуству брата Гувернера Др. Стојадиновића, делегата клубова из Загреба, Београда, Суботице. Пре састанка је брат Гувернер одржао седвицу Управног одбора, на којима су решавана поједина питања из клуба. На овом састанку биле су присутне и даме. Брат Гувернер је том приликом најавио долазак претседника P. И. Џона Нелсона будуће године у Европу, те да ће том приликом посетити и Југославију.

На овом састанку одржао је предавање брат Др. Белајчић, који је саслушан са највећом пажњом

R. C. OSIJEK Sastanci (Meetings): Ceivrtak (Thursday) 29,00 Grand Hotel

Klub je držao u ovom mjesecu 4 саstanka, te ja frekvencija iznašala poprijecno 81.75%/o.

Klub je posjetio i razgledao Озјески ljevaonicu osobito novu produkciju emailiranih kada kod brata Ing. Pilpela gdje je bio i njegovim gostom.

Predavanja su bila: brat predsjednik Dr. Kaiser o načinu suzbijanja prosjačenja u drugim gradovima, i brata gradonačelnika Dr. Henzgla o načinu šuzbijanja prosjačenja u Osijeku. Dne 19. o. mj. držao je predavanje brat Ing. Mentina o elektrotehnici,

Brat Govorković putuje Španijom i posjećuje tamošnje klubove.

Iz Kluba istupio je uslijed gubitka klasifikacije Franjo Pirc.

R. C. PANCEVO Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Pivara Vajfert

119 седница (од 8. септембра) протекла је у разгледању поште и доношењу одлуке да се додели стална ме-

____ 19

сечна помоћ ученику ТУ разреда гимназије Чикловану Живи, за довршење школске године. — На идућем састанKy, после саслушања поште, брат Спасић реферисао је о своме боравку у Крањској Гори и на Триглаву, а брат Кунд о своме присуству у но восадском клубу. Састанак 121 посвећен је проблему просјачења и претседавајући брат Исаиловић изнео је своје мишљење. 122 састанак био је испуњен текућим пословима клуба.

R. €. SARAJEVO | Sastanci (Meetings): | Ponedeljak (Monday) 20.09 Hotel Europa eee

Услед ванредно слабе фреквенције (38%) одлучено је да се на 139 саСстанку од 11 септембра не чита чак ни пристигла пошта. Претседавајући брат Хаџиомеровић, дао је најпре реч брату др. Павичићу који је поводом недеље Црвеног Крста изнео опсежно активност ове установе, чије добротворне цељи изискују обилних сретстава. Затим, брат Вранић, реферишући о утисцима из Италије, додирнуо је особито изложбе које је видео.

На следећем састанку, после исцрпне поште, претседник Бабић даје реч брату Ристићу, да одржи предавање „О судбини банкарства". Предавач је, износећи функцију банака и њен значај за читаву привреду, рекао да је банкарство претрпело максимум кризе у 1932 години, када се улог подизао а новац сакривао, када је истовремено рентабилност послова опала Као и непокретности, изазивајући несигурност потраживања. Нарочито су морале проћи рђаво оне Gauke, које су улагале своје капитале у пољопривреду, јер су се ту, услед мораторних закона, сасвим замрзли. Предавач је, затим, нагласио велики значај санације банака која ће се провести само таКо ако држава дигне мориторне за-

Hactabak на следећој страни