Jugoslovenski Rotar

фикације стављено је у дужност да види које би још професије могле доћи у обзир. На молбу бр. претседника, бр. Гаја Грачанин, члан бр. клуба у Новом Саду известио је чланове о екскурзији која је под његовим вођством посетила Јужну Србију као и о резултатима _ планинарског друштва „Фрушка Гора" у Новом Саду.

Седница од 13 октобра. Седници је присуствовао нови члан бр. Влада Гаковић, в. д. управника Филијале Поштанске Штедионице. С обзиром на то што је 26 октобра прослава ослобођења Скопља, закључено је да се извести бр. клуб у Новом Саду, да нико од чланова не може присуствовати његовој седници од 27 октобра. Затим је бр. Хаџи Драги Патрногић одржао предавање „Размена добара између Југославије и Грчке и практична примена бонова Грчке банке".

Седница од 20 октобра. Поводом тражења бр. Гувернера да му се пошаље отисак грба града Скопља да би се утиснуо у једну карику ланца, којим је наш гувернер одликован од стране гувернера бр. чехословачког дистрикта, констатовано је да Скопље нема грб. Брату секретару је стављено у дужност да пошаље свима члановима клуба формуларе за гласање о пријему нових чланова с тим да му се ти формулари врате пре почетка идуће седнице.

Седница од 27 октобра. Брат Јосиф Михаиловић изручује поздраве бр. клуба у Новом Саду. Брат Таса Тасић одржао је наставак свога предавања о пшеници, те је говорио о преради пшенице. Затим је претседник брат др. Бранислав Војновић, у име управног одбора известио да су једногласно изабрани за чланове клуба браћа: Жерајић Бошко, индустријалац, Јанићијевић _ Миро-

слав, управник царинарнице, Чохаџић др. Коста, приватни лекари Ђосић Алекса, приватни намештеник.

J90 (5 S(UI!5) (O) 1EJI (2 /\ Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Park Hotel

На 179 састанку од 4 октобра, под претседништвом Косте Капамаџије, брат др. Павловић даје реферат о раду на организацији суботичке „Јевтине недеље". Предавач је изнео значај изложбе која је била приређена 1925 године у Суботици иимала много успеха. Пошто је међувремено немогуће било приредити понова изложбу, то смо се одлучили да организујемо нашу „јевтину недељу“ и да на тај начин унесемо полета у трговачки живот нашега града. У почетку су трговци овај предлог прихватили са извесним песимизмом, што се најбоље огледа у прилозима, чији је укупан износ био 13.000— динара. Но охрабрени првим успесима овог потхвата они су се за исти јаче заинтересовали и свота прилога се за кратко време утростручила. Број посетиоца из околине би био знатно већи да смо добили предвиђену повластицу на државним железницама и да при самој организацији нисмо наишли на друге потешкоће. Повластице које смо уживали биле су: опрост градских даћа, 50% попуста код осветлења, и рекламне таксе са попустом од 50%. На концу бр. Павловић наглашује да ову Недељу треба сматрати као покушај да се види дали је на овакав начин могуће унети полета у трговачки живот Суботице и изражава наду да ће будућа „јевтина недеља“, коју намеравамо приредити на пролеће бити још успешнија.

Следује реферат брата Др. Литмана о божићној помоћи сиромашној деци. По његовом би пројекту Градско Начелство дозволило да се о Божићу на једном јавном месту постави јелка која би се назвала „Јелка свакога“ и одредило просторе за смештај примљених дарова. Након при-

22 Gel