Jugoslovenski Rotar

„dajima lokalnog lista „N. S.” na rotarstvo. U toj diskusiji sudjelovala su braća Dr Bubalo,* Ercegovié -bor za svečanost Chartera, u koji su ušli, Dalleoro j Curlin. Izabran je odpored predsjednika i tajnika, braéa Dr. -M. Vidojevié B. Radmilli, Ing. S. Markovié, M’ErcegoviéiDr, Bubalo.

14. decembra frekvencija je iznosila -93.33%/0. Predsjednik je referisao o ras"podjeli rada u komponentnim odborima te je imenovao predsjednike i članove tih odbora. U daljnjem izveštaju posebno je istaknuto, da je klub primio na dar -od brata Hrozniéeka ukusni drveni ormar za klubsku arhivu. Na ovem sastanku odrzao je brat Dr. Widoevié referat o trogodišnjem izveštaju „Saveza za turizam” u Splitu. Prikazujući u bitnim crtama metode i rezultat rada t> institucije, brat Dr. Vidoević opravdava ovaj referat pctrebom da se bliže upozna svaka akcija, koja se provodi u drugim mjestima uz jednake ili slične uslove kao u Dubrcvniku, a naročito kada se to cdncsi na pitanja turizma, koJa su od velike važnosti za razvoj naših krajeva te za Život vrlo širokog kruga našeg pučanstva. O ovom referatu vodjena jz diskusija, u kojoj su sudjelovala braća Bravačić, Ercegovići ost., a odlučeno je da se ta diskusija nastavi i na idućim sastancima. — Ponovno je uzeto u razmatranje pisanje lista „N. S.”, koji nastavlja sa napadima na rotarstvo. U diskusiji je u glavnom prevladavala misao, da je najefikasniji cdgovor za svaki napadaj stvarni rad Totara, pa da javnosti treba prepustiti, da o nama sudi po našim djelima.

21. septembra brat Čurlin izvjestio je o svojim razgovorima sa bratom guvernerom, a ujedno je pcdnio refe rat o rezultatima privrednih konferencija, kojim je prisustvovao.

Na sastanku 28. decembra sudjelovao je kao gost brat Dr. Suman iz Beo-

grada, koji nam je izrutio pozdrave peogradske braće. Pretresalo se je u glavnom o klubskom radu, pa je medju ostalim zaključeno da se naruči 50 komada decembarskog broja „J. Rotara”, u kojem je cpisana naša inauguracijona svečanost.

Na svakom sastanku čitane su „weekly letter” pojedinih domaćih i inostranih klubova. Braća sa osobitim interesom prate Ove sedmiéne izvjeStaje, a posebno u keliko se u njima iznose praktični rezultati rotarske aktivnosti u kojoj bilo grani javnog rada. U redovima braće takovi izvještaji primaju se i kao poticaj da se pozitivno ispclji i vlastita rotarska svijest. Prvi januarski sastanak održan je na 4. t. mj. Sva su braća bila prisutna osim jednog koji je na putovanju. Iz klubskih prostorija braća su se razišla tek u |] sat u noći. Diskusija je bila srdačna i živa. Nova godina zapcč»ta je dakle pod najboljim auspicijama. Ali o tome u idućem izvještaju.

R. C. LJUBLJANA Sastanci (Meetings):

Sreda (Wendesday) 20.00 Grand Hotel Union

Prvi decembarski meeting održao se 6. i na njemu nam je brat dr. Golia izložio sadržinu knjige gospodina Zorana Hribara „Reine Geldwirtschaft”. Prikaz sadržine pratio je Кпfičnim primedbama, tako da smo mogli sebi stvoriti i sliku stanovišta, koje brat predavač zauzima prema izlaganjima autora. Posle ovGg referata prikazao nam je brat pretsednik dr. Slokar najvažnije odredbe Uredaba o zaštiti seljaka i o zaštiti novčanih zavoda ı njihovih verovnika, a uz to je izložio stanovište Grganizacija novéanih zavoda, zauzevši kritičko stanovište pr.ma ovim uredbama.

Na dan 13. decembra nam je brat Golia, koji nam je naročito izlagao, kako mu je tekao život u godinama kad

—) 1° a SEE EEE

Nastavak na sledeéoj strani