Jugoslovenski Rotar

Седница од 22 децембра 1933/180/. На овој седници, брат претседник изнео је Клубу закључке седнице Управног одбора, која је држана истога дана, извештавајући, да се је са o6зиром на околност, што је сачињен нов правилник о примању чланова у Клуб, показала потреба, да се и основна правила нашег Клуба унеколико измене. Како је ова ствар хитна, седница Управног одбора је закључила, да се пре почетка 181 седнице, на дан 29 септембра о. г. одржи ванредна главна скупштина, са дневним редом: 1) Отварање главне скупштине и реч претседника; 2) Измена основних правила Клуба, и 3) Закључак главне скупштине. Брат Влада Лежимирац у свом кратком реферату из циклуса „Служба у звању" са темом „Историја новосадског књижарства“, у неколико кратких потеза изнео је развој, значај и напредак ове гране откако је Гутенберг пронашао књижарска слова.

Седница од 29 децембра 1933/1817/. Клуб је на основу и у духу измењених основних Правила, прописао Правилник о примању нових чланова.

Поводом писања ротара Тахајера из Софије о говору брата Еде Марковића у Софији, поведена је дискусија о утисцима наших чланова у Софији, приликом прославе шартера софијског Клуба. Појединци су изнели своје утиске, поводом којих се развила интересантна дискусија. Закључено је, да је потребно, да браћа наставе и негују створене личне везе са бугарским ротарима, како би се и на тај вачин припомогла општа акција за зближење наших народа, и како би тим путем ми одговорили нашим дужностима које нам налаже 6 циљ Ротарства. Услед ове дискусије одложен је реферат брата Крајачевића за једну од наредних седница.

РБ. С.РАМСЕМ О Sastanci (Meeitngs): Petak (Friday) 20.00 Pivara Vajfert

На првој децембарској седници (131 по реду) решено је на предлог брата претседника Исаиловића да се изда тромесечна помоћ за ђачку трпезу у Основној школи из Карађорђеве улице (Панчево). Поводом државног празника говорили су претседник Исаиловић и брат Фрајнд.

РАМЕ ИЗА ЧАЈ VI O). Sastanci (Meenttgs): Ponedeljah (Mondav)»20.00: Hotel Europa

На 145 састанку био је присутан од гостију ђенерал г. Белић, кога јепретседник др. Александар Бабић топло поздравио. После овога ротар др. Јојкић износи своје врло интересантне успомене из времена нашег националног уједињења пре 15 година. Његово излагање саслушано је са највећом пажњом, предавач је награђен бурним аплаузом.

На 146 састанку претседник др. Бабић. честита ротару Мухамеду Златару на одликовању, које је добио од Белгијског краља. Исто тако честита ротару Асимбегу Мутавелићу оздрављење и жели му што брже и боље потпуно опорављење. Закључује се да се у име целог клуба“ честита ротару Влади Скарићу на именовању за дописног члана Српске Краљевске Академије. После овога ротар инжињер Оскар Граф одржао је предавање о мобилној изложби на ускотрачној железници. Након дискусије, у којој учествују многа браћа ротари закључује се да браha Граф, Петровић, Ђурић и Мандић проуче предлоге и поднесу детаљан нацрт о начину извршења једне мобилне изложбе, на којој би били заступљени: жељезо, _ хемијски производи, ћилими, народна ношња, социјална хигијена, статистика итд,

CAA 22