Jugoslovenski Rotar

„Jančič, ki že dolga leta požrtvovalno vrši, nebroj kulturnih in karitativnih funkcij,' je pred kratkim prevzel tudi predsedstvo ,,Prostovoljnega gasilskega in геševalnega društva v Mariboru”, gotovo eno najodgovornejših mest njegovega javnega delovanja, posvečeno brezpogojni pomoči bližnjemu — pravemu rotarskemu sluzenju.

R CNOVI SAD Sastanci (Meetings): Petak (Friday): 20.00 Hote! Kraljca Marja

Седница од 4 децембра 1933/177/. — Ова је седница одржана уместо ! децембра ради државног празника. На тој седници брат секретар изнео је фреквенцију сваког појединог члана од почетка ротарске 1933/34 године до 30 1Х 1933 године. На седници су били реферати из страних недељних извештаја. Брат Табаковић реферисао је о раду у француском ротарском свету. — Изнео је нарочито интересантне детаље једног брата ротара, који је пратио г. Ериоа, бившег француског претседника владе, на његовом путу у Русију. Овај извештај дат је у облику једне врло занимиве козерије, али нам је та козерија пружила врло интересантне податке о данашњем стању у Русији. Брат Душан Млин реферисао је из недељних извештаја из чешкословенског ротарског света. Др. Петровић је поднео реферат из билтена Европског "секретаријата и немачког ротарског света; нарочито се задржао на окружници Секретаријата из Цириха бр. 4, која говори о злоупотреби чланства код ротарских организација. Брат Мајор реферисао је о раду маџарских клубова, а брат Инг. Вајс о "раду аустријских ротарских организација, нарочито о стању Р. К, Грац.

Седница од 8 децембра 1933/178/

решавала је текуће послове Клуба. "На овој седници одржао је реферат

брат Инг. Милан Манојловић „O продукцији електричне струје“ у којем реферату је изнео цео историјат и развој добивања и продукције електричне струје, пропраћен са многим детаљима, који у овој области искрсавају. Говорио је о савременој крилатици, коју нека штампа износи, да треба штедети угаљ, како га не би нестало. Ову крилатицу брат Манојловић побијао је са статистичким подацима о големим наслагама угља у самој Средњој Европи, истакнувши колико би требало векова да се тај угаљ потроши односно да га нестане. Сем тога, навео је колико огромне водене снаге још леже данас неискоришћене, али је несумњиво, да ће и оне временом бити приведене практичној експлоатацији за електричну енергију.

Седница од 15 децембра 1933/179/. На овој је седници одлучено, да се и ове године изостави штампање честитки, а да уместо тога приложимо, као и лањске године, становити износ новосадској сиротињи, док ћемо свима клубовима честитати Нову годину у уводу једног нашег недељног извештаја на нашем, енглеском и француском језику. Брат Др. Белајчић известио је Клуб, да је дан пре у Београду била конференција између претставника бугарских ЈУНАКА, организације у Бугарској сличне нашем Соколству, и Савеза Сокола Краљевине Југославије. На овој конференцији пао је предлог двају претставника бугарских ЈУНАКА, да ступе у Савез свесловенског _ соколства. Закључено је, да наш Савез Сокола помогне да се бугарски ЈУНАК прими и он ће ускоро бити примљен у Свесловенски соколски савез. Др. Белајчић истиче важност овог састанка и ових одлука, нарочито сада након посете бугарских Суверена Југославији, те напомиње, како је овим споразумом појачана активност и у односима наших народа и на Балкану уопште.

Ear a EE)

НастађаВ на следећој страни