Jugoslovenski Rotar

Sjednica od 11. decembra. Članovi Roitary kluba Zagreb okupili su se danas oko svečano ukrašenog stola da pozdra\ve svoga guvernera brata dra. Mila. ma Stojadinovića, koji je došao «da učini zvaničnu posjetu klubu. Pret„sjednik ing. Radovan Alaupo‘vic pozdravlja iza večere lijepim rije:čima brata guvernera. Izmedju ostalog, pretsedavajuci je rekao:

Poznavajuci Vas brate guverneru jos ‘kao Clana naSeg nam svima tako dragog i milog beogradskcg Rotary Cluba, nag ‘klub sa ushitom bio je medju prvima и našoj zemlji, koji je Vašu kandidaturu Za guvernera u OVOJ rotarskoj godini primio. Primio je cvu kandidaturu sa najvećim zadovoljstvom u punom uvjerenju, da ćete Vi brate guvern:ru dostojno prosljediti pravac naSeg jugoslavenskog Totarskog nastojanja, koji je naš prvi ·guverner Edo Marković na zadovoljstvo „sviju nas jugoslavenskih Rotara za vriJeme svoga djelovanja utvrdio!

S pravom mogu danas s Gvog mog mjesta, kao pretsjednik zagrebatkog ‘Kluba, proglasiti, da je VaS jednoduSni izbor za guvernera naSeg distrikta na 1. distriktnoj konferenciji u Beogradu bio ‘srecan i plodoncsan za dalji napredak Sirenja rotarskih ideala u naSoj sredini. Ali ne samo u naSem uzem kolu veé i mu cijeloj rotarskoj svjetskoj zajednici, Jer ste Vi dragi brate guverneru, kako smo mogli nas petero zagrebačkih Rotara u Lozani da vidimo i čujemo, Vašim zaista uzornim rotarskim radom potvrdili ono lij-po i ispravno mišljenje 'Retara cijelog svijeta, da jugoslavensko 'Rotarstvo korača predano služeći našim idealima k uzvišenom cilju, kako bi iz ovog kuta svijeta učinilo bolje boravište ljudsko u čast našu i u slavu moćne naše organizacije ROTARY INTERNATIO‘NAL. Iza pozdrava, guverner dr. StoJadinović zahvalio se srdačno braći :rotarima iz Zagreba, istakavši sa pohva-

lom model organizaciju njihovog kluba. Za uspomenu na ©vaj posjet, brat guverner je dobio na dar knjigu djela našeg velikog kipara i rotara Ivana Meštrovića. Ovom prilikom daruje kao pretsjednik kluba samom klubu simbol našeg grada Zagreba, zastavu koja će od sada resiti stol kao dokaz naše neizmjerne ljubavi prama našem gradu. Pozdravija goste — rotare, a zatim gosta prof. dra. Bujasa, profesora psihologije na zagrebačkom sveučilištu, koji se je odazvao njegevoj molbi da odrzi danas predavanje o temi „Psihologija u službi privrede”. Slijedi iscrpni referat tajnika Tomljenovića, a zatim brat dr. Hanaman i brat dr. ML ljenko Marković referiraju o posjetu, koji su učinili Rotary klubu Becgrad. Iz rotarskog svijeta referira brat dr. Slaviša Senoa i too radu i dogadjajima u austrijskim klubovima. Naročito se dojmilo članova odluka Rotary kluba Graz, da je preuzeo na sebe brigu cko uzdrzavanja vojnitkog groblja u Lebringu, na kojemu je pokopano i ско 2000 naših sunarodnjaka t.j. pripadnika bivše IL. bosanske pukovnije. Proetsjednik odbora za služenje u javnosti brat Stjepan Musulin referira iscrpne o akciji Rotary kluba Zagreb za I. državnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, u kojem referatu iznosi interes kluba za tu instituciju kao i izdašnu pomoć koja joj je ukazana od pojedinh članova kluba.

Brat дг. Јого Родије рсјено je sa nekoliko svojih prijatelja nekcja naselja oko Virovitice naših zemljoradnika iz Bosne, Like i t.d. koji su posjet učinili povodom vijesti o teškom stanju, u kojemu se kolonisti nalaze. Na koncu svog iscrpnog referata moli bracu da ga potpomognu u akciji, koja će se povesti da bi se ublažila bijeda ovoga elementa. Guverner dr. Milan Stojadinovie u podužem gOVOCru Osvrće se na djelovanje našega kluba ı odaje mu