Jugoslovenski Rotar

ЕТ ТЕЛЕРИ ЕРИ ee ee samo sa naglošću, kojom su zauzimali svijet neki od najvećih religioznih i socijainih pokreta prošlosti i sadašnjosti. Kako već spomenusmo, Paul Harris nije sam bio svJeап potencijalne snage svoje vlastite inicijative. I samo ime Rotary ima se zahvaliti sluéajnosti. Kako je malo društvo prijatcija „rotiralo” sa svojim sastancima od por slovnice jednog člana do one drugog, ı grupa se je prozvala „Rotary”, a ipak koliko. se moćna simbolika izvija iz toga našeg kola — ,,rota’” — за njegovih 24 zubca, koji imaju da pokreću čitavo naše djelovanje kroz sva 24 sata dana.

Zato je trebalo gotovo pune 4 godine od februara 1905. do novembra 1908., dok je, opet pukom slučajnošću, preseljenjem jednog člana u najveći grad Kalifornije, nastao drugi Rotary klub, onaj u San Francisku. Godine 1910. ima u SJedinjenim Državama već 16 Rotary klubova i drži se prva konferencija njihovog saveza, koji se onda zvae „Narodno udruženje Rotary klubova”, čime je već ı u imenu izraženo · ograničenje djelovanja na samo Sjedinjene Države Amerike. Tom. kongresu predsjedava naš dragi i još uvijek čili brat Chesley Perry, koji onda za stalno nije ni sanjao, da će malo godina iza toga njegovo ime, kao i ono osnivača, jednako familijarno zvučiti u Zagrebu, Kairu, Stockholmu, Shangayu ı Melbournu, kao ı samom Chicagu. Još jedan dokaz, da su ideje jače od ljudi, koji ih radjaju i nose. A sreća je rolarske ideje, što je ona imala takove začetnike i služitelje kao što su Paul Harris i Chesley Perry, koji su žar svoga oduševljenja znali prenijeti i na druge, a pri tom im je Providnost dosudila da kroz tolike godine mogu sami čuvati plamen, ne samo da ga pepeo ne zapreta i čadja ne zamrači, nego da od godine na godinu, kroz naiteže oluje i iskušenja čovječanstva sve Čišće ı jasnije sija. Jer nema sumnje да је гоrarska ideja danas jos kudikamo ljep8a i korisnija nego li sto je bila pred 29 godina, radi Сеза se razvijeni leptir zbog poleta svojih krila ne smije ipak hvastati pred svojom sitnom i neuglednom čahurom, kojoj duguje život.

Već god. 1910. rotarska ideja prelazi prvu internacionalnu granicu, osnutkom kluba u Winnipegu, Kanada. Prvi evropski klub je onaj u Dublinu, marta 1911 god. Jezična granica je savladana 1916 god., osnivanjem Rotary kluba u Havani, glavnom gradu Kube. „Narodno udruženje” postaje stoga već godine 1912 „Medjunarodnim udruženjem Rotary klubova”, koja je oznaka 10 godina kasnije skraćena u današnju _Rotary International”. Narod za narodem, država za državom priključuje se novom pokretu, dok iskra nije i medju nas stigla preko braće Čeha, prvih Slovena rotara, uporednim osnivanjem blizanačkih klubova Beograda ı Zagreba, a nedavnc. smo doživjeli da se je i najistočniji ogranak jugoslovenskog stabla, osnutkom kluba u Sofiji, pored braće Poljaka, uvrstio u svjetske redove rotarstva.

Uporedo s tim vanjskim razvojem, koji ima malo premaca u historiji čovječanstva, izgradjuju se sistem i metode rotarskog rada. Činit: dobro, biti koristan drugomu, a samo kroz fo i sebi, jednom rijecju sve ono sto mi zoveme sluzenjem, to su svekrasni, ali yrlo opéeniti i Siroki pojmovi. Oni estaju jalovi, dok ih se ne sputa za sasvim odredjene ciljeve, u skladu sa mogućnostima onoga, kcji hoće da ih primjeni. Tapkajući i tražeći iskustvom nove puteve, rotarstvo Je svoje djelovanje ili služenje grupisalo u četiri velike faze: služenje u klubu, u zvanju, u zajednici i medjunarodno služenje.

S druge pak strane redoviti apel brata Širce da se iza sjedn:ce ide Hraniloviću, značio bi sablazan za mnoge američke klubove i nakon ukinuća prohibic:je.

Pri služenju u zvanju utrlo je rotarstvo ipak novih puteva. Bezbrojne su iniciјануе rotara pri poboljšanju odnošaja poslodavaca i namještenika, ublaženju i moralizovanju poslovne utakmice i stvaranju novih pogleda na solidarnost svih privrednih grana i ljudskih zanimanja. Od velikih problema na tom području, na kojima rotar-

KIME 13

Nastavah na sledećoj strani