Jugoslovenski Rotar

АЕ ДЕ ВА АЕ ЛЕ ЕН Еа

klub i ostalim klubovima i zamoliti ih ujedno, da nas pomognu u našem nastojanju, da se ovo društvo protegne na cijelu zemlju. Brat Sirea izvjeS¢uje o ishodu drugarskog sastanka, koji je odrzan па imanju brata dra. Mlinari¢a, a pr sustvovalo mu je 17 članova kluba. Pretsjednik u ime kluba zahvaljuje bratu dru. Mlinariću i njegovoj gospodji za lijepo veče proboravljeno u njihovom v:nogradu. Pretsjednik ing. R. Alaupović u svoni govoru ističe uske i srdačne Veze, koje postoje medju nama i francuskim rotarima, a koje su naročito produblj:nz, kada su nas iza konvencije u Wien: (1931.) pod vodstvom tadanjeg odliéncg guvernera Andre Gardota posjetili francuski retari. U svom govoru istiće nadalje da smo želeli danas ponovnc: da iskažemo našu ljubav francuskom narodu ı francuskim · roftfarma te smo upriličili vidljiv dokaz našeg medjusobnog ујегnog prijateljstva. Poziva braću da ustaiaovaj „medjunarodni sastanak” da bude njem odadu počast zastavi, simbolu Francuske Republike i završuje sa: „Vive la France!” Brat prof. Warnier drži predavanje o institutu za slovenske studije na universitetu u Parizu. a zatim dobiva riječ uvaženi gost konzul g. Garreau, koji se zahvaljuje klubu da pr-sustvuje današnjem sastanku. Dirnula ga Je mnogo dobredoSlica pretsjednika. Uzima rado priliku da iskaze pretstavnicima raznih zvanja, koji su okupljeni u našem klubu, svoje veselje da može moze ponoVO Živjeti u slavenskoj zemlji. Iznosi zatim sveje vlastite uspomene iz predratnog putovanja po nekojim slavenskim zemljama, nadalje njegove veze poslije rata u Kini sa rovom crvenom Rusijom, te njegov rad kao člana francuske ambasade kod ruske vlade.

Sjednica cd 19. marfa 1934, Pretsjednik otvara sjednicu i čestita rodjendan braći Heinrichu i dru. Slaviši Seno’, te se prelazi na dnevni red. Brat tajnik referira o stigloj post’, Slijedi referat o

posjetu stranih klubova i to brata Tomljenovića u Ljubljanskom, a brata Vasića u becgradskom klubu, Sjednica jeposvecena referatu brata dra. MiljenkaMarkovića o posjetu i govoru rektora katoličkog instituta Mgr. Baudrillart-au Rotary klubu Paris. Na ovaj interesantni referat nadovezala se je diskusija, u kojcj je učestvovalo nekoliko braće, a naročito su bila interesantna razlaganja brata prof. Warniera. Zat.m je sastanak zaključen.

Sjednica od 26. marta 1934. Po otvorenju sastanka. prelazi se odmah na dnevni red i brat dr. Bačić referira o пајvažnijoj stigloj pošti. Brat Otcn Heinr.ch izvješćuje o svom posjetu u Rotary klubu Wien a brat V. Frank u Rotary klubu Osijek. Iz austrijskog rotarskog” svijeta referira brat Dr. Slaviša Šenoa i to pcglavito iz klubova Wien i Graz. Pretsjedvk izvješćuje o održanoj sjednici Upravnog odbora i prelazi na glavnu točku današnjeg sastanka: distriktna konferencija. Dogovorene su sve pojedinusti i izdate direkt:ve raznim odborima za daljnji rad. = S O AJ

2. C. BANJA LUKA

Sastanci (Meetings):

Petak (Friday); 20.00 Hotel Palace

На састанку од 2. фебруара претседник Бурда понова захваљује на поверењу, што је изабран за претседника приликом званичног оснивања клуба на дан 28. јануара. Ротар Ђурковић предлаже да се брату претседнику као и осталим функционерима у Клубу ода признање на успешној припреми и раду OKO инаугурације, што се једнодушно прима. Овога састанка др. Коста Кондић чита своју причу под насловом: „Узеир ефендија на свадбеном путу". Прича је изазвала добро расположење и опште допадање.

На састанку од 9. фебруара прочитано је предавање ротара др. Иве

ши 29 a ера