Jugoslovenski Rotar

Боскија, РК. Суботица: „Шта је служење у звању према ротарском „схватању2" Иза тога инж. Федор Шрајнер износи доживљаје из болшевичке револуције у Русији, што је „са пажњом саслушано.

На састанку од 16. фебруара ротар Спиро Боцарић излаже да је потребно да се наш Клуб посвети про"пагирању посете паших крајева.

На дан 23. фебруара наш је клуб имао већ свој 50. састанак. Дискутовано је о одласку у Загреб и решено да Клуб учествује корпоративно на дистриктној конференцији у Загребу. Одлучено је да се претседнику Џону Нелсону преда у Загребу албум слика разних предела наших крајева, израђен у народним мотивима. Ротар Лазар Марковић чита свој реферат.

На састанку од 2. марта претседник Бурда саопштава пријем брзојава од брата гувернера др. Милана Стојадиновића којим се Клуб извештава да је изабран под бр. 3662 од стране управног одбора у Чикагу за члана Ротарске интернационале, а на дан 26. фебруара. Ова је вест примљеHa од свих присутних са највећим 3aдовољством. Брат претседник том приликом укратко је оцртао ротарске циљеве и апелирао на присутну браћу да устрајно раде на остварењу ротарских идеала. Ротар др. Ђорђе Букинац реферише о међународном служењу

На састанку од 9. марта дискутује се о питању места и времена предаје чартера, па је одлучено да се усвоји предлог гувернеров, по коме ова предаја има да буде извршена у Бањој Луци с тим, да се накнадно утврди тачан датум ове свечаности. После овога заменик тајника брат Рудолф Цисар чита предавање ротара др. Бранка Петровића, Нови Сад о оснивачу ротарства Павлу Харису. Hajзад ротар инж. Радоје Вукчеви ћ чита свој реферат о рударској продукцији у вези са општом кризом.

ŽIVOT INOSTRANIH KLUBOVA

R. C. BUKUREST održao je u mesecu februaru ov. ст. 4 svoje sednice.

Sednicu od 2 februara otvorio je potpretsednik inž. Agripa Popescu, i na njoj je rctar Gigurtu referisao 0 syome putu po inostranstvu. Najviše opisuje rad R. C. Paris. gde je dugo vremena bio redovan gost. Rotar Ottulescu je takodje dao referat o svome putu. On se zadržao najviše u „Južncj Francuskoj, gde je u Nici imao pr.liku da čuje jedno predavanje g. E. Herriot-a o Sovjetskoj Rusiji. Po izveštaju g. Herriot-a Rusija nije samo znatno napredovala na industriskom polju. već je, štc je vrlo važno — napominje g. Ottulescu — za nas kao susednu zemlju, Rusija osobito bogata bombarderskim avionima, da njena vaZzdušna flota premaša broj takvih aviona svih ostalih evrcpskih zemalja. Pretsedavajući Popescu izjavljuje, da se OVaj izveštaj potpuno slaže sa izjavom Francuskog Ministra za vazduhoplovstvo, pa kako Rusija drugih komunikacija nema — ni Železnica, niti automobilskih drumuva jasno je. da je morala da pojača do te mere svoju vazdušnu flotu. IZ toga izlazi — završava Popescu, da moramo učiniti koliko je god moguće, u slučaju napada da ga možemo časno izdržati. Sednicu od 9 februara otvorio je pret sednik inž. Const. D. Busila i pozdravio ministra i poslanika na strani: g. Filodora i aktivnog ministra finansija TrOtara Victor Slaescu, keme je poželeo pun uspeh u njegovom delanju. U sporazumu sa R. C. Cernauti, odlučeno je, da se ovogodišnji kongres rumunskih rotara veže sa proslavom petogodišnjice R. C. Bukurešt. Na cvoj sednici održao ič predavanje rotar: Stavri Cunescu о теdjunarodnoj radničkoj organizaciji. Govornik je izneo rad Ženevskog medjunarodnog biro-a Када од р се ка пјеооме delatnosti, još od 100 godina pre rata. Na predavanje dao je rotar Pennescu-

eS BO