Jugoslovenski Rotar

dana, tamošnji R. C,. imao posebnu svečanost, na ime: medjunarodna nagrada za mir, koju daje RH. I., dodeljivana je toga dana jednome grčkom studentu. Ta ckolnost i prisustvo pretsednika К. I. dali su osobiti sjaj tome sastanku od 20. marta,

Na ručku bili su prisutni: Ministar spoljnih poslova i g-dja Maksimos; ministar Velike Britanije i g-dja Vaterlo; ministar finansija, Loverdos, prvi pretsednk R. K. Atina itd.

Prvu zdravicu ispio je ministar g. Maksimos, pozelevsi dcbrodoSlicu pretsedniku Nelsonu i njegovoj gOspodji, posto je izrazio hvalu velikom rotarskom delu u svetu. Rotar Agapitcs, pretsednik R. C. u Atini, zahvalio se gostima istaknuvši ulogu g. Maksimosa, kao promotera ugovora o miru i prijateljstvu balkanskih naroda. Posle njega je govorio akademik Andreades, o Kanadi, postojbini pretsednika Nelsona, opisujući njeпе I-pote, dok je rotar Metaksas, industrijalac. prikazao trgovinske veze Каnade sa Grčkom. Rotar Teodoridis, profesor Više politehničke škole razvijao је, zatim, šesti rotarski cilj: jačanje medjunarodnih veza u prilog mira, pohvalivSi plemeniti gest Amerikanca, Kromdi Alena, osnivača nagrade za mir. 1933 god. nagrada za mir, prema odluci uprave R. C. Atina, dodeljena je studentu medicine g. E. Vajanosu, za studiju: Kako studenti mogu doprineti uspostavljanju medjunarodnog mira. To delo Je nagradjeno i u Parizu, naročitim žirijem, u kome je sedeo slavni naučnik Ajnštajn i ne manje znani francuski naučnik, Emil Borel. Nagradjenome studentu sam pretsednik Nelson predao je diplomu i nagradu. Na kraju obeda, uzeo je reč pretsednik Nelson, zahvaljujući se na tako svesrdnom dočeku, odajući hvalu Grčkoj, gde je i sama klima slična Dlagošću svojom rotarskoj ideji.

ПОЂЕБРАДИ

Малено месташце Чешке, Пођебради одређено је као место састанка дистриктне конференције 66 чехословачкод дистрикта, а у дане 25 и 26 маја ов. г. Од стране ротарске централе Vi Чикагу одређен је да присуствује овој Конференцији гувернер нашег 77 дистрикта ротар др. Милан Стојадиновић. Из Чешке историје знамо да је у Пођебрадима рођен народни вођ чешког народа Ђорђе Пођебрад, који је својим угледом успоставио ред и мир у земљи после смрти Албрехта Хапсбуршког, те га је чешки сабор изабрао прво за намесника малолет– њем краљу Ладиславу а после његове смрти изаберу га Чеси за народног Краља. Нови краљ је бранио верски покрет великога чешког учитеља Јана Хуса и остао у најлепшој успомени код. чешког народа (1457—1471).

У средини места налази се стари средњевековни замак, где се родио Ђорђе Пођебрад а испред замка шири се велики трг на коме је захвални чешки народ подигао 1896 лепи споменик своме народном краљу. На високом положају, јашући на немирном коњу, постављена је велика фигура овог хуситског краља.

Али поред историске вредности Пођебради су данас веома позната и омиљена чешка бања. Год. 1905 rocnoдар замка кнез Филип Хоенлое нареди да му се пронађе вода за пиће и неки Билов „чудотворним штапићем" одреди место где треба бушити извор. Дуго су бушили, али без успеха, воде није било и кнез хтеде одустати од даљег тражења. Доктор Боучко и апотекар Лелих наговорише га на даљи рад и заиста са дубине од 96 метара шикну 1 августа 1905 млаз воде.

_—_—_ee errr — x

Графички уметнички завод „Планета" (Срет. Ил. Обрадовића), Ускочка улица 8

Главни и одговорни уредник: др. Милан Стојадиновић, 10, Карађорђева, Београд