Jugoslovenski Rotar

karitativan rad obavlja samo kao svoju profesiju ı samo zato da od takvog rada živi, ima rijetko kada potrebnu ljubav za povjerenu mu stvar. Tu se radi o tome, da se bar donekle nadoknadi izgubljena ljubav i briga roditelja, tu se radi o samilosti do patničkog sačovjeka — a birokratizam je hladan, bez ljubavi, bez samilosti. Nastojmo dakle, da drzavne i samouprayne vlasti u Sto većoj mjeri podupiru uzorne karitativne institucije, koje treba da obavljaju svoj karitativni rad, dočim ima neposredno socijalno skrpstvo državnih i samoupravnih vlasti početi istom tamo, gdje Je privatna inicijativa bez moći. Usmjerimo svoj rad tako, da na što bolji ı što naravniji način ispunimo prazninu, koja je nastala kod pojedinaca, o kojima Je govor.

IZ NAŠIH KLUBOVA — AVGUST 1934

R.C BANJA LUKA

Sastanci (Meetings): Petak (Fryday) 20.00 Hotel Palace

72. sastanak ro. augusta. Frekvencija 46:66 %. Pretsjeda Ing. Marković i izveštava da je sastanak za prošli petak otkazan s razloga što je većina braće otišla na sokolski slet u Zagreb. Ing. Marković referiše „O kulturi breskve“. Čitaju se zatim nedjeljni izveštaji. 73. sastanak 17. augusta. Frekvencija 66:66 %. Pretsjeda brat Gjurković. Saopštava se zaključak uprave da se braća Dr. Begić i Dimitrić brišu iz članstva u smislu Š-a 11, tačke ja), društvenih pravila. Zatim se čita referat brata Gjurkovića „Nekoliko riječi o novim uvoznim carinama na drvo u Italiju“. Posle diskusije povodom referata čitaju se nedjeljni izveštaji.

74. sastanak 24. augusta. Frekvencija 76°92 %. Pretsjeda brat Burda. Brat Marković pozdravlja brata Kiša, člana R. C. Osijek, koji izručuje pozdrave svoga kluba. Brat Ing. Marković predlaže da se naredni sastanak održi 2.septembra u njegovim vinogradima u Bos. Kobašu, kamo bi se putovalo autobusom preko Nove Topole i Воз. 5утјага. Zaključuje se da se Još sačeka povratak brata pretsjednika i upita braću Malić i Šlajmer kad bi mogli prisustvovati pa da se onda utvrdi dan za sastanak. Čitaju se nedjeljni izveštaji.

75. sastanak 31. augusta. Frekvencija 61°54 %. Pretsjeda brat Gjurkovié. Zaklju-

čuje se, da se izlet u Bos. Kobaš održi na 16. septembra. Čita se referat brata Gjurkovića „Pitanje uposlenja stranih radnika“. Zaključuje se da se povodom ovoga referata diskusija odloži za naredni sastanak, pošto je pitanje vrlo interesantno, a današnja frekvencija slaba. Čitaju se zatim nedjeljni izveštaji. Iz dopisa R.I. sekretariat Zurich razvidja, da je naš pretsjednik posetio kontinentalni evropski biro u Zurichu.

Noy élan: Dr. Levi Jakov, klasif. zubarstvo.

x КОДА ИВЕ ОИ Ио)

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

285. sastanak 6. augusta. Frekvencija 43:47 %. Pretsednik Dr. Vlada Petković pozdravlja goste pastguvernera Edu Markovića iz Zagreba ı rotare Kostu Popovića ı Pantu Jovanovića iz Skoplja. Po saopštenju sekretara o prispeloj pošti rotar Vlada Petković izlaže svoje utiske iz Vrnjačke Banje, a rotar Dr. Vojislav Kujundžić predlaže izlet na Stražilovo i na izgradnju puta KarlovacStražilovo, koji rade džačke čete.

286. sastanek 13. augusta. Frekvencija 41.58 %, Pretseduje pastpretsednik Stevan Pavlović. Sednica održana je u bašti Cvetkove Mehane. Pretsedavajući pozdravio je goste: Edu Markovića iz Zagreba, Dra Ladislava Fajerabenda iz Praga, rotara Bauma iz Vukovara, kao i prisutne dame. Izjavljuje

18