Jugoslovenski Rotar

saučešće rotaru Sondermajeru, kome umro je tast div. djeneral Dr. Petrović. Rotar Hrnčir saopštio je sadržaj pošte a zatim rotar Eda Marković dao je referat o toku pregovora o privrednim pitanjima, koje je vodio sa rotarom Fajerabendom iz Praga, zastupnikom Gehoslovatkih interesenta. Pregovori vodjeni su bili u rotarskom duhu i doneli su lepe rezultate. Rotar Fajerabend posle toga nastavio je govor u istom. smislu izjayio nadu, da će ovo biti dobar predznak za naše ekonomske prilike u budućnosti.

287. sastanak 20. Frekvencija 24°57 %. Pretsedavao je pastguverner Eda Marković. 34 članova kluba nalazili su se

izvan Beograda. Posle izveštaja sekretara o

augusta.

prispeloj pošti rotar Drag. Pavlović saopštava svoja zapažanja iz Nemačke, gde je boravio nekoliko nedelja. Govornik je opisao današnje stanje u Nemačkoj, raspoloženje u narodu, i svoje mišljenje o dogadjajima, koji se tamo dešavaju. U diskusiji, koja se posle toga razvila, sudelovali su rotari: Еда Магković, Sondermajer, Kujundžić, Nikolić, Popović i Pelivanović.

288. sastanak 27. augusta. Frekvencija 4512 %. Pretsedavao je rotar Lujo Harazim. Pozdravio je goste: Edu Markovića iz Zagreba, Dra Ploja iz Maribora ı Viktora Naglasa iz Ljubljane. Posle saopštenja sekretara Koena o prispeloj pošti ı poseti beogradskih rotara u Karlovim Varima, i sastanku u Jahimovu u Čehoslovačkoj, rotar Dr. Kujundžić saopštava, da je u Beogradu osnovan damski klub Sor-Optimist, koji ima iste ciljeve kao ı Rotary. Posle toga rotar Sondermajer govori o poslednjim dogadjajima u eronautici. — Zatim rotar Dr. Pržić dao je opširan referat O poseti naših pravnika u Bugarskoj, koji je primljen за пајvećim zadovoljstvom.

Šo. 2 | R. C. DUBROVNIK Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial 65.sastanak 2.augusta. Frekvencija 55°56 %.

Pretsjednik Bravadi¢ otvara sastanak. Tajnik referira o prispjeloj posti i to zahvalu od

br. Dr. Bonati, Fredereka J. Mortona iz Dublina i R.C. Baden bei Wien za albume. Zahvala R. C. Southgate za lijepi prijem njihova delegata glasi: „Dear Fellow Rotarian, At the request of the Council af the Rotary Club of Southgate, I have been asked to thank you and your members, for the kindness you have shown to our delegation. The international Spirit of Rotary has been amazingly well exemplified by your extreme kindness to the visitors to your Club and the desire of the Club is to place on record their thanks to you. Wishing you great success in your Rotary work. I am, Yours sincerely, T. A.C. Trumble (sgd) Hon. Sec.“ — Pretsjednik brat Bravatié javlja, koja su braća izabrana za pojedine odbore. Braéa referiraju 0 prispjelim nedjeljnim izyjestajima. Narodito je zapazeno u izvjestaju R.C. Split, da ée se u Chile odrzati rotarska izlozba, pa se odlučuje da se zamoli bratski klub za potanje obavještenje, Jer bi i mi željeli da sudjelujemo na toj izložbi.

66.sastanak 9.augusta. Frekvencija 66°67 %. Pretsjednik brat Bravačić otvara sastanak i pozdravlja goste rotare Kalinu, koji nam je na dar donio zastavicu svoga kluba, pa mu daje album Dubrovnika za njegov klub ı Forejta, te obojici želi ugodan boravak. Pozdravlja goste nerotare, koji su kao Sokoli došli na slet u Zagreb te se spustili ı na naš plavi Jadran i kliče im Zdravo! Tajnik referira o prispjeloj pošti. Pretsjednik brat Bravačić izvještava, da je na s/s „Viceroy of India“ koji je 6. o. mj. posjetio naš grad, bilo osam engleskih rotara, s kojima smo se sastali u gradskoj kavani. Medju njima su bili rotar A.I.Southam iz Ashforda, pretsjednik iz. distrikta R.I.B.I., kojemu smo dali na dar album našega grada, ı rotar E.A.Kidd od R.C. Dundee, koji nam je donio pozdrave od svoga kluba i jednu škotsku zastavicu, a mi smo mu dali jednu našu zastavicu. Bili su takodjer rotari Frederik J.Green od R.C. Dunstera, John Phin od R.C. Dundee i još Četvorica, kojima naŽalost ne znamo za ime. Tajnik referira o pismu R.C. Šibenik ı čita u cjelosti njihov ovogodišnji program. Moli da ı naš odbor

19