Jugoslovenski Rotar

darskega pevskega zbora iz Trbovelj. V pro-

stovoljni zbirki med navzoénimi brati je

brat Kovačec nabral znesek 720 Din, ki se je

izročil revni rudarski deci v Trbovljah. Klub

Steje konec meseca 3o članov, pričakovati

pa je v teku prihodnjega meseca znatna eks-

tenzija. — Tekom meseca avgusta je imel

naš klub zbog mnogih dopustov slabo fre-

kvenco. Klub temu pa so bili vsi meetingi

še dovolj živahni, ter smo imeli pri vsakem

sestanku po več gostov. Za naše člane bele-

Žimo štiri posete pri drugih klubih; naš klub

pa je posetilo v tem mesecu 48 bratov iz

8 razliénih kluboy. Novi élani R.C. Maribor:

Udo Kasper, Newspaper Publishing, glavni urednik Mariborer Zeitung;

Ing. Rudolf Kiffmann, Brick Manufacturing, Maribor;

Josip Loos, Passenger Agencies, ravnatelj Tujsko-prometne zveze Maribor;

Dr. Vinko Rapotec, Consular Service, Agent Consulaire de France, Maribor;

Florijan Zupanc, Commercial Banking, upravitelj Prve Hrvatske štedionice, Maribor.

Xx

R. CG. NOVI SAD

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Kraljica Marja

212. sastanak 3. avgusta. Frekvencija 42°85 %, Podneti su izveštaji o radu stranih klubova. — Usvojen је predlog da se održi Jedan interciti meeting na koji će se pozvati i bratski klubovi Beograd, Pančevo, Zemun, Vukovar, Osijek ı Subotica. Dan ovog medjugradskog saštanka naknadno će se utvrditi.

213. sastanak 17. avgusta. Frekvencija 42°85 %. Konstituisani su odbori za sluzenje u zvanju, za medjunarodno služenje, za klasifikacije, za primanje članova, za služenje u klubu ı za služenje zajednici. Članovi su medjutim i pismeno obavešteni da mogu, nezavisno od izvršenog razvrstavanja — ukoliko žele — saradjivati ı u drugim odborima.

214. Sastanak 17. avgusta. Frekvencija 62'85 %. Rešeno je da se svima klubovima u zemlji saopšti da je NJ. Vel. Kralj svojim poslednjim ukazom odlikovao jedanaest čla-

nova našega kluba, i to: ordenom Belog Orla Y.stepena: br. Dra Sekuli¢a Milana; ordenom Jugoslovenske Krune III. stepena: br. Belajčića Dra Vlada, Bogdanovića Zivorada, Nikolića Dra Branka; ordenom Jugoslovenske Krune IV. stepena: br. Ristića Dragoljuba, Popovića-Peciju Pavla; ordenom Svetog Save III.stepena: br. Borotu Dr Branislava; ordenom Syetog Save IV. stepena: br. Weiss Ing. Vilima, Brkića Vojina, Ivkovića Arsu ı ordenom Svetog Save V.stepena: br. Krajačević Julija. — Br. Milošević održao je vanredno lepo predavanje o bitci na Čelopeku. Rešeno Je da se ovo predavanje umnoži i razašalje svima klubovima u zemlji. Brat pretsednik je zahvaljujući predavaču rekao ovo: „Zahvaljujem u ime svih Vas bratu Miloševiču na divnom i dirljivom predavanju. Mislim da ono ima pored svoje lepote Još ı dublje značenje. Nama rotarima lebdi pred očima ideal medjunarodnog mira. I baš zato što naš narod ima ovako divne primere Cojstva i Junaštva, na koje sa ponosom gledamo, možemo mi jugoslovenski rotari postaviti mirne savesti nove ideale, jer oni se ne mogu tumačiti kao slabost nego kao duboko uverenje poniklo na ovakim primerima prošlosti.“ — Povodom ovoga predavanja razvila se zanimljiva diskusija o današnjoj omladini ı o merama koje bi trebalo preduzeti da se ona ponovo uputi pravcem korisne aktivnosti. Br. Dr. Belajčić, koji se i inače bavi studijom ovog aktualnog problema, primio se da o ovom pitanju održi jedno predavanje koje bi se vezalo sa diskusijom. — Naposletku su saopštene plenumu odluke Upravnog odbora po predmetu uraynotežavanja klupskog budžeta.

215. sastanak 24. Frekvencija 42°85 %, Sekretar je usmeno referisao o pitanju izgradnje interkontinentalnog puta Calais—Stambul povodom sličnog referata u R.C. Subotica. — Br. Manojlović primio se da izradi jedan opširan referat o održanoj konvenciji u Detroitu i o njenom radu. Odlučeno je da članovi kluba uzmu učešća na velikim nacionalnim ı sokolskim svečano-

avgusta.

stima u Petrovaradinu.

216. sastanak 31. Frekvencija 57'14 %. Pored redoyne poste i sekretarskog izveštaja o radu naših klubova, brat pret-

avgusta.

22