Jugoslovenski Rotar

о својим посетама Р.К. Бањалука и Р.К. Сушак, где је био братски и срдачно примљен и уручује поздраве од све тамошње браће. Брат Бошко Звекић изнео је утиске о раду Р.К. Дубровник и доноси њихове поздраве.

32. сасанак 13. августа. Ћреквенција 67°36 %. Рад је био одређен за израду плана нашега клуба. Брат Тодор Махин савесно је извршио своју дужност и исцрпно обавестио чланове о програму одбора за задатке и циљеве и њихових пододбора. По овим питањима развила се дискусија и решено је, да када се сва браћа врате са одмора, још једном проуче ова питања, поделе улоге и раде на њима. Међу осталим административним делом, брат секретар прочитао је и позив Р.К. Суботица за присуствовање сестринској вечепи, коју ће се одржати 25. O. м. на Палићу. Како се нико није јавио, захвалили смо братском клубу на позиву и пожелели добар успех. Након дугог отсуствовања данашњем вечеру присуствовао је и наш редовни члан брат Др. Доброслав Б.Тодоровић. Добивши реч исказује своју захвалност за братску пажњу и разумевање. Питање о слабљењу наше фреквенције остало је и надаље отворено.

33. састанак 20. августа. Фреквенција 73°68 %. Претседник брат Викерхаузер отварајући седницу, срдачно поздравља нашег госта брата Владимира Мутафелију, члана Р. К. Загреб. Саопштава о примљеним честиткама и важнијим деловима мес. писма европског секретара, Др. А. Потера. Секретар прочитао је записник, и из стигле поште реферисао о радовима југословенских клубова. Брат Махин иопунио је свој реферат о програму клуба, а брат Ђорић преузима изпаду плана за наш клуб. (У јунском броју «Југословенског Ротара», страна 31, случајем штампано је име Топић, уместо тачно — Др. Милом Ђорић, што ce овиме исправља. Подељени су уједно реферати из ротарског света. Церемонијар брат Сартори реферисао је о раду одбора. за чартер. Изнео је програм прославе, која се утврђује за дан 13.октобра о.7Т. «Одгодјено на 20. октобра ове године).

Упутиће се позиви југословенским ротарима и званицима. Предлог програма послаће се нашем брату гувернеру Др. Виљему Крејчи-ју, који ће том приликом сам лично да посети наш клуб и преда повељу. Брат гувернер ће наш предлог надопунити и по својој званичној дужности објавити ротарском свету.

34. састанак 27. августа. Фреквенција 73:68 % Брат претседник отворио је званични део састанка. Обавестио је браћу о интересантностима из Викли летра, о посетама нових гувернера са циљем упознавања и саветовања, о оснивању младеначких формација са ограниченим бројем и састанцима у подне — њихова ће се правила доскора објавити а под геслом «моје најбоље за најбоље» —, о митинзима између дистриката и т.» Брат тајник реферише о административном делу, које је послове већ и извршио, а напосе известио брата гувернера. Из извештаја Р. К. Панчево види се намера да се одржи међуклупски састанак и то у Панчеву са Р. К. Београд и Земун. Састанак је замишљен да се одржи 22. септембра заједно са сестрама. Након договора са браћом из Панчева надати се је да ће се сва браћа одазвати и присуствовати овом међуклупском раду. Брат Брандајс покреће питање о акцији, коју ће бити потребно предузети за помоћ беспосленима. По овоме питању изнела су своја мишљења већина браће. Усвојено је да треба наћи начина и организовати помоћ. Изнете су разне мисли по овоме питању и осветљено је са много страна. Обавештена су браћа о акцијама ранијих година. На грађевинама раде већином радници из других места, а тако исто у творницама, земунским, бесплатно, за храну или врлу ниску надницу. Било је и мишљење да треба порадити да се донесе закон о минималној надници. У текстилним фабрикама 14 дана ради се бесплатно учи се, а после тога плата је 0:40 пара до 1 Дин на сат уз 10 и пол сатни рад, који приходи нису довољни за стандарт земунског радника. Изнет је случај цигле, које је потребно само на једној земунској грађевини око три милијона, а пошто се

31