Jugoslovenski Rotar

ciranje stalnoga sistema i omogući da svaki član dade klubu svojim radom sve svoje najbolje, osobito pak i svoj lični pečat. Naš idejni ı radni program tako je bogat i tako raznolik, da ima svaki član priliku za koristan rad. Nitko ne sme da misli da nije pozvan na rad u klubu; skromnosti tu nema mesta, osobito ne, ako se za njom skriva komoditeta. Rada ima dovoljno za sve, zato treba da se ga latimo svi — bez izuzetka. Upravo radi tih načela ne da se opravdati zastoj rada u klubovima za vreme letnoga odmora, Jer mora da je svaki klupski član ne samo sposoban nego i pripravan da s veseljem stupi na mesto otsutnoga brata i da vrši sve njegove dužnosti tačno ı u celom opsegu. Radi otsutnosti klupskih funkcionara tekući se klupski poslovi ne smeju odnašati. Življenje ide svojim putem i ne pita za odmor. Za mnoge su baš letni meseci vreme najtežega rada, — a i posednici zemljišta, pretstavnici gradbene struke, pospešivači tudjinskog prometa i radnici sličnih klasifikacija, kojima baš leto pruža priliku za njihov rad, Jesu važni članovi naših klubova. Pa kako da onda rad u klubovima pruža vernu sliku — prerez — življenja u domaćem kraju, ako rad u klubu za letnih meseci trpi od netačna poslovanja, loše frekvence i od nedostatka radnoga programa? Rotaru ne sme da služi njegov zvanični odmor za to, da se podaje neradu, nego da upotrebi ugodnu priliku za studiranje aktuelnih rotarskih problema i da se — lišen svagdašnjih zvaničnih briga — u to većoj meri dade na rad za svoj klub, koji mu nije samo postao prijaznim domom i društvom vernih i iskrenih prijatelja, nego takodjer agregat za veseo i uspešan rad za klub, za zanimanje, za javnost, za medjunarodni sporazum i za svetski mir.

2) Nekoliko rotarske statistike. U prošloj rotarskoj godini osnovalo. se

пи оу MM alu 5D. 4000 UMU. III VIII II O IJ O... ULL Јали о оба ли 0 6 0 0 6 0 6 8 6 5 oe oo broj klubova povisio se dakle za. . . . . -· · - - . 96 Rotarskih klubova bilo je: koncem rotarske godine 1910. . . .. - 16, 5 55 5 WHOA 6 5 5 6-0 3G 758, » 3 3 1925 3 es =e 2096) 59 55 : 00 roje 0.0. .J0.007.005534095 53 53 = | тоза- IL. 0.00. 00.00 3694:

Na čitavom svijetu bilo je krajem prošle rotarske godine u rotarskim klubovima učlanjeno rs2.218 članova. Od ovoga broja otpade na U.S. C. N. B. 109.358, a na ostale pokrajine 42.860.

Pamti, brate, da si i Ti odvažan sastavni dio toga velikog aparata, koji obuhvata čitavi svijet.

3) Nova adresa evropskoga sekretarijata Rotary International glasi: Zurich, Borsenstrasse 21, na što naročito upozoravam braću sekretare.

4) Per capita taxe, polagodisnji report, spisak klapskib članova. Nekoliko naših klubova zaostalo je u vršenju tih obyezanosti naprama glavnoj upravi.

2