Jugoslovenski Rotar

I ako je tajništvo R. I. rasposlalo svim klubovima izvještaj o kongresu u Detroitu, ipak je mnogo naših čitatelja izrazilo želju da i u našem glasilu priopćimo bar kratak izvadak iz najvažnijih govora. Da dodjemo u susret toj želji, ovikovečujemo ovime ako ı kasno — najvažnije izreke naših rotarskih voditelja.

ROTARSKI KONGRES U DETROITU

(Od 25. do 29. juna 1934.) ALFONZ M. LORGER, R. C. LJUBLJANA:

Ovogodišnji rotarski kongres u Detroitu bio je izvanredno dobro posjećen, nada sve svecan, srdacan i plodonosan. Na njem je bilo 7390 rotara i gostova iz 43 države. Gostitelj, domaći klub, pobrinuo se u svakom pogledu za vrlo ljepo uspjelu organizaciju kongresa ı za neobičajnu komoditetu nadošlih rotara i gostova. Treba da prije svega istaknemo gostoljubivu naklonjenost tyornica automobila u Detroitu, koje su za sve dane kongresa dale rotarima 1 gostovima 700 posve novih automobila na raspolaganje. Ti su automobili za vrijeme kongresa učinili 677.ooo km vožnje.

Ра ођауцезшто braću rotare našega distrikta i čitatelje našega rotarskog glasila o najvažnijim momentima ovogodišnjeg rotarskog kongresa, iznašamo u narednim crtama nekoliko najznačajnijih misli iz govora i rasprava na kongresu.

U ime oboljeloga novoga guvernera za Novu Zelandiju rot. J. M. A. Ilotta iz Wellingtona pročitao je na kongresu njegov zahvalni govor novi guverner za Australiju rotar Augus Mitchell iz Melbourna. U tom su govoru za važnost rotarstva u današnje vrijeme između ostalih i ove značajne riječi: „Na svim područjima Života i znaosti počele se kolebati one stvari, koje smo držali za tako čvrste. I ako nije bilo još nikada prije tako opasnih dana, upravo su sada vremena za koje Je Rotary kao stvoren i moze da im uz razumno vodstvo istinski posluzi.“

Aluzijom na razvoj današnjih prilika u svijetu, prije svega pako u Udruženim državama Sjeverne Amerike, istaknuo je u svojem otvoritvenom govoru kongresa poznati američki novinar rotar Marb Sullivan slijedeće: „Značilno na novome redu jest njegov Opseg, Jest njegova sadržina. On hoće da bude Više nego uprava u starom smislu riječi. On hoće da zagrabi mnogo onih područja za koje se je prije smatralo da ne spadaju u zadatke državne uprave. Osobito se zauzima novi red, kako bi upostavio uticaj javne ruke u gospodarstvu, industriji itd. Novi red ima Još ı drugih oznaka. Njegova je glavna crta da s temelja promijeni odnose pojedinaca do države; ogromno proširenje državne vlasti ı tomu odgovarajuća ograničenja individualne slobode; nastoJanje, da se uvede u Život znatno proširen pritisak države na pojedinca;

15