Jugoslovenski Rotar

ing. Košak o švicarskim klubovima, a brat Gorup o austrijskim; konačno drži predavanje brat Veljko Vasić: „O povjesti postanka i razvitka knjige“.

x

КЕ. CG ZEM UN

Sastanci (Meetin=s): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Central

35. састанак 3. 1Х. Фреквенција 8421 %. Данашњи састанак водио је потпретседник брат Иван Кон. Уручује поздраве нашега претседника брата Викерхаузера који је болестан. Износи жељу да одбори који су изабрани марљиво започну радом а напосе одбор за чартер. За овим су браћа појединачно најавила предавања. која намеравају да одрже у овој години. Тајник је известио о.примљеној пошти и раду у домаћим клубовима. Р. К. Панчево упутио нам је позив за међуклубски састанак у Панчево. Ови присутни дали су свој пристанак да и са сестрама присуствују овоме састанку који ће се одржати 29. септембра. Наш клуб је добио од брата Тодора Махина све до сада изашле бројеве «Руског архива». Брат Махин је њетов уредник; у последњем броју су његова два чланка. Препоруча се браћи да се заинтересују и читају овај добро обавештени часопис на нашем језику, а који је и врло лепо уређиван. Брат Др. Милош Ђорић, поделио је браћи као и за клубски архив свој чланак, који је 06јављен у «Српском књижевном гласнику», «Лаза. К. Лазаревић као лекар». Брат Пацак изнео је своје погледе о програму одбора за служење заједници. Након дискусије, ово је питање уступљено на решавање у одборима.

36. састанак 10. 1Х. Фреквенција 73:68 %, У отсутности брата претседника и потпретседника претседава састанку члан управе Др. Пера Марковић, који поздравља браћу, напосе оне који су се вратили ca одмора. Брат Марковић чита важније делове из месечног писма европског секретара Др. А.Потера. Cekperap извештава. о најновијој пошти. Извештаје страних клубова предаје браћи, која имају да о

њима реферишу. Брат Поповић потсећа, да је брат пастгувернер изабран претседником «Удружења правника», на којој ће му части наш клуб честитати. Брат Новак реферисао је о својим посетама Р. К. Грац, Марибор и састанку у Рогашкој Слатини и доноси нашим члановима њихове поздраве. Брат Штрајм известио је браћу о посетама Р.К. Марибор и Вуковар.

37. састанак 17. 1Х. Фреквенција 57:56 %, Како је брат претседник још болестан, данашњи састанак води потпретседник брат Иван Кон. Честита браћи Новаку и Брандајсу рођендан. Срдачно захваљује на примљеној честитки за нову годину. Обавештава браћу да је од Др. Фугера, који је своједобно оперисан, примио карту. Он се опоравља и биће доскора потпуно здрав. Посетио је брата претседника који се живо интересује за све шта се ради у клубу. Извештава да је брат Штрајм тешко оболио. Наређено је тајнику да му изрази писмену жељу свију нас да што пре оздрави и врати се у нашу средину. Из реферата о стиглој пошти чита тајник Душан Павешић писмо нашег гувернера брата Др. Виљема Крејчи-ја, којим је одобрио да се наша чартер свечаност одржи како је и објављена у мес. писму европског секретара Др. А. Потера на дан 20. октобра 1934 године. Брат Иван Кон, директор, држи петминутни реферат из звања: «Оредње школе у Земуну на почетку школске године». Реферат је са пажњом саслушан и у дискусији по овоме питању учествовали су скоро сви чланови. Пре закључка званичног дела састанка састављен је списак браће и сестара који полазе на међуклубски састанак у Панчево. Пријављено је укупно 24 особе.

38. састанак 24. 1Х. Фреквенција 63:15 %, Данашњи састанак води претседник брат Викерхаузер, који се након једномесечног боловања, потпуно здрав и свеж вратио и сва га браћа срдачно поздрављају. Секретар обавештава браћу о стиглој пошти. О нашем чартеру јавља да су писма и позиви који ће се упутити свима нашим клубовима и браћи готова и ових дана ће се отпремити. Браћа су видела,

31