Jugoslovenski Rotar

odozgo objektivan motrilac! Većinom su to sitnice kojima ne treba pripisivati širega značenja, malenkosti koje se dadu na lak način otstraniti samim izvadjanjem naših principa. Radi razočaranja što ih u svagdašnjem životu dozivljamo u javnom, poslovnom i takodjer u privatnom životu — možda i u klubu samom — štište idealist za trenutak zube, možda i šaku, obriše suzu, razmišlja možda još koju neprospavanu noć o njima — a domala se toga otrese, zaboravi šta je bilo — i pred sobom vidi opet samo ideal, oslobodjen gorke primese, koje mu je donelo razočaranje, stupa opet mirnim promišljenim i čvrstim korakom napred s dobrotom u srcu i s veseljem u duhu. — Kad se bude narednih dana u čitavom rotarskom svetu toliko govorilo o 3o godina rada ı uspeha, ne će biti stvari štetno, ako promislimo takodjer koliko je poteškoća bilo treba prebroditi, koliko zapreka otstraniti i preko kolikih je neuspeha trebalo iti vedra lica, dobre volje, zanosna srca, da je Rotary uzmogao danas zapisati u svoje anale takav razvoj i tako silan uticaj po celoj zemaljskoj kugli. Mi pako koji vršimo sitan rad u klubovima, svesni smo si da i naše staze vode preko neizbeživih zapreka, razočaranja ı neuspeha, ali sve je to neznatno ı bez značenja naprama interesima zajednice i ne sme da utiče štetno na normalan ı ugodan razvoj naše stvari. Radi dobre stvari koja nam je toliko na srcu ı radi interesa za zajednicu stupimo junački preko svih zapreka, a ako nam to uza svu dobru volju nije moguće, onda ih otstranimo — ali samo dobrotom, bez srda i neprijateljstva — nikako pak zbog njih ne skrenimo s puta, koji nam je označen, nego stupajmo po njem muški i odlučno, vesele ı dobre volje, svi skupa u bratskoj ljubavi napred za naSim uzvisenim ciljem sluzZenja.

2.) Distriktna konferencija našega 77. distrikta držaće se već 27.1 28. aprila 1935 godine u Ljubljani. Prvobitno odredjeni termin 4. i ;. maja 1935 godine prenesao sam za sedmicu natrag, budući da sam primio od naše glavne uprave radosnu vest da nas želi, na svom putovanju po Evropi, posetiti na toj našoj distriktnoj konferenciji potpretsednik Rotary International Walter Head. Prisutnost uglednoga rotarskoga dostojanstvenika daće našoj distriktnoj konferenciji poseban sjaj. — Distriktna skupština, sastanak pretsednika i tajnika vršiće se dne 26. aprila ove godine, po podne, u Ljubljani. Detaljni program za distriktnu konferenciju i skupštinu rasposlaću na vreme svim klubovima.

3.) Izbori novih klupskih funkcionara za godinu 1935/36 neka se radi skorašnje distriktne konference Sto pre obave. Svratite veliku pažnju izboru svojih voditelja! Iskustvo nas uči da se vrednost klubova menja s vrednošću njihovih vodja. Osobito glede pretsednika i tajnika savetujem Vama, da izaDerete samo takovu braću, o kojoj ste uvereni da će pravim razumevanjem, dobrotom ı ljubavlju, požrtvovnošću ı idealizmom vršiti svoje poslove što uzornije, tačnije, a ı uspešnije.

4.) Evropski savetodavni komite imaće svoj naredni sastanak u Anversu 23. 1 24. marta 1935 godine. Ponovno uljudno pozivam sve klubove da mi smesta Jave, ako žele da se o kakvom konkretnom predlogu raspravlja na tom sastanku.