Jugoslovenski Rotar

s.) Naš ıo klab. Najmladji član našega distrikta, R. C. Karlovac, imao je svoju ustanovnu proslavu dne 12. januara 1935 godine. Osobita mi je bila cast i radujem se 8to mi je bila data prilika da prisustvujem inauguraciji toga našega novoga kluba, od kojega očekujem da će se lepo razvijati ı uspešno raditi. Na ovoj proslavi sabrao se je lepi broj naše braće iz susednih klubova; raspoloženje je bilo sjajno, bratsko, rotarsko. Ponovno srdačno pozdravljam novi naš klub i želim mu najlepši procvat!

6.) Omladinska sedmica u rotarskim klubovima biće od 27. aprila do 4. maja 1935. Neka tada naši klubovi posvete posebnu pažnju našoj mladeži i našem nastojanju u njenu korist! Naša će glavna uprava rasposlati u tu svrhu posebne izveStaje i inicijative.

7.) Kako da uspesno sluzimo javnosti u svojoj domaćoj opštini? U nekom od naših klubova članovi su najpre medjusobno sami raspravljali na više sastanaka o potrebama svoga kraja. Izradili su si nekaki program ustanova, koje bi bile korisne opštinarima, na što su pozvali gratskoga načelnika na svoj sastanak, razvili pred njim svoj program ı predložili mu konkretno izradjene predloge o sistematskom organizovanju socijalnoga skrpstva, o regulacijskom nacrtu svoga grada ı svoje pomorske luke, o regulaciji bliznje reke, o saobraćaju putnika ı razvitku turizma, O akciji za potrebnu vodu u okolici, o izradnji zgrade za narodnu školu. Pretresli su s njime tačku za tačkom. Uz stvarne argumente gratski je načelnik usvojio mnogu korisnu inicijativu kluba ı obećao da će putem gratske uprave realizovati ideje koje su nikle u klubu. Zahvalio se Je za pažnju i saradnju pri njegovom teškom ı odgovornom radu. Ako ste čitali sedmične izveštaje naših klubova, saznali ste da se je to desilo 29. novembra 1934 u Šibeniku. Mnogokoji klub mogao bi da na jednaki način posluži svojoj domaćoj opštini.

8.) Gde da se drži 1936 godine nasa distriktna konferencija? Naš Je R.C. Dubrovnik izneo predlog, da se distriktska konferencija drži 1936 godine u Dubrovniku. Još prošle godine nudjao nam je za godišnje naše saborovanje svoju gostoljubivost. Predlog je upravo zamamljiv, pa ćemo o njem raspravljati dne 27. aprila 1935 godine u Ljubljani.

9.) O rotarskim sastancima u \eCilistima i letovistima porazgovori¢emo se takodjer na distriktnoj konferenciji. Umoljavam klubove da i o tom pitanju razmišljaju ı donesu svoje predloge.

то.) 1 za mesto budućega pretsednika nase centralne uprave ima vise kandidata. Dosada su mi javljeni kao pretendenti za pretsednika Rotary International En. R. Johnson, sadašnji pretsednik Convention CommitteeJa, bivši prvi potpretsednik Rotary International ı član 6. distrikta, nadalje inž. Donato Geminara, sadašnji prvi potpretsednik Rotary International ı žlan 63. distrikta, i dr. Edonard Willems koga predlaze iz svojega 6r. distrikta R.C. Bruxelles.

ri.) Promene a našem članstva. Meć sam minulog meseca nameravao da objavim sve promene što su u pojedinim klubovima nastale prijemom i istu-

3