Jugoslovenski Rotar

ratu brata Rotha. Osnivanje našega kumčeta, novo projektovanog kluba u Bačkoj Topoli zakazano je za 9. juna o. god. Povodom letnog vremena održaće se naši naredni sastanci umesto u 20 časova, kao dosele, u 20.30 na istom mestu, u Hotelu „Srpski Kralj“.

265. sastanak 12. juna. Frekvencija 66.67". Brat potpretsednik Dr. Pavlovic referiše nam o osnivanju kluba u Bačkoj Topoli, cemu je prisustvovala većina naših članova. Inauguracija kluba obaviće-se dne 29. juna. Za to su vec učinjene sve potrebne pripreme. Brat Coen održao nam je jedno vrlo interesantno predavanje „Berlin danas“. Prigodom svog boravka u Berlinu posetio je tamošnji klub ı predao mu s našim pozdravima našu klubsku zastavicu. Za uzvrat primio je zastavicu R. C. Berlin, koju nam predaje s popratnim pismom upravljenim na našeg pretsednika brata dra Martinisa. Brat potpretsednik Dr. Pavlović podnosi nam potom referat O poseti braće iz Rumunjske bratskom klubu u Beograd. Na poziv braće iz Rumunjske on im se priključio, te proveo s njima sve vreme njihovog boravka u Beogradu, iz kojega su braća iz Rumunjske ponela najlepše utiske.

266. sastanak 19. juna. Frekvencija 66.67". Današnji naš gost g. ing. Franjo Frohlich, koji se upravo vratio iz Palestine, gdje je proveo dulje vreme održao nam je statističkim podacima popunjeno predavanje o Palestini i njenim aktuelnim problemima. Brat tajnik Roth održao je potom petminutni referat iz taksenih predmeta. — Ostali deo sastanka protekao je u referatu brata tajnika o stigloj pošti.

267. sastanak 26. juna. Frehvencija 75", Na predlog brata dra. Kendjelca odluceno je, da se s današnjeg sastanka pošalju pozdravne depeše braći : dru. Milanu Stojadinovicu, Predsedniku Ministarskog Saveta, Dušanu Letici, Ministru Finansija, Dobrivoju Stošoviću, Ministru Prosvete, te Stevanu Ćiriću, Predsedniku Narodne SkupStine. Za distriktnu konferencu u Veneciji javila su se dosele sledeća naša braća: Dr. Pavlović sa kćerkom i tajnik Roth. Ostali deo sastanka protekao Je u referatima brata fajnika Rotha o izveštajima. domaćih i Če-

hoslovačkih klubova, te braće Grimma, o austrijskoj ı nemačkoj, te dra. Pavlovića o madarskoj i rumunjskoj posti.

R CG SUS A K Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Park Hotel

258. sastanah 5. juna. Frekvencija 82%.

·Po otvaranju sastanka i pročitanom zapisniku

koji se prima, brat Vilko Devćić održaje svoj referat od 5 min. po zvanju „Ljekovito bilje“. Referat Je bio vrlo interesantan ı sva su ga braća s ocitim interesom sasluSala i nagradila ga odusevljenim pleskom. Zatim se saopštava pismo R. C. Sofija o osnivanju R. C. u Varni. Odnosno uredivanja „Jugoslovenskog Rotara“ za mesec juli zaključuje se da se zamoli brat guverner Dr. Krejci, da julski broj sastavi Još on, dok se ne vrati brat Dr. Ružić. Brat Car će napisati 1 kraci članak, a sam broj štampaće se u Sušaku. Za regionalnu konferenciju u Veneciji biće braći razaslani cirkuları do 10. juna. Po iscrpljenom dnevnom redu, brat pretsednik pozdravlja braću: Dra. Pavelića i V. Turinu čestitajući im rođendane, čemu se pridružuju sva braća. Tim povodom daruju syeéari klupskom fondu po Din 200, dok je za nevoljne sabrano Din 160.

259. sastanak 12. juna. Frekvencija 84", Sastanku prisustvuje gost, ing. Radulović Ivan, direktor „Elektre“ koga brat pretsednik srdačno pozdravlja želeći da njegova poseta u klubu bude što češća uz želju da se u našoj sredini sto bolje i ugodnije oseca. Iza procitanog zapisnika koji se prima, Cita se dopis brata guvernera Dra. V. Krejčija o štampanju dopisnica sa dojavama frekvence na našem jeziku, o čemu će se naš zaključak posebno saopštiti bratu guverneru i evropskom sekretarijatu. Po saopštenju dopisa bratskog kluba Calcutta, koji nam saopštava interesantne pojedinosti svoga grada, kao ı to da će na jednom od narednih sastanaka popiti čašu vina za napredak ı prosperitet našega kluba uz želju da mu se saopšte važniji podaci o našem gradu, zaključuje se da se klub zahvali na ovoj pažnji ı lepim željama ı da

27