Jugoslovenski Rotar

R С. УСЏКОУАК

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 19.30 Grand Hotel

141. sastanak 3. juna. Frekvencija 95". Brat pretsednik nakon uobičajene večere otvara sastanak pozdravljajuc svu braću, te predaje reč bratu tajniku, koji referiše O prispjeloj pošti ı nedeljnim izveštajima доmaćih klubova. U stvari predloga brata Dr. Vidoevića iz R. C. Dubrovnik glede osnutka jedne ferijalne kolonije za decu rotara zaključuje se stvar predati na razmatranje komponentnom odboru za služenje u zajednici. Sam predlog naišao je na vrlo povoljan prijem, te bi sigurno bilo poželjno da se taj plan oživotvori. Brat Funtak izveštava kako je esperantski list XHERALDO« — koji se čita na celom svetu — doneo vrlo pohvalan članak o uspešnom radu našeg pretsednika brata Hideghethya na esperantskom polju. Brat Steiner Aleksa referiše o svom posjetu u R. C. Wien. Brat Wachsler referiše o 250-om sastanku R. C. Subotica kojemu je osobno prisustvovao. Nekolicina braće je mišlenja, da bi se za vreme letnjih meseci sastanci trebali održavati u prirodi, a ne u klubskim prostorijama, 1 tO po mogućnosti u VinOgradima i pustarama braće. O tom pitanju doneće se Još naknadno rešenje.

142. sastanak 10. juna. Frekvencija 95". Brat pretsednik pozdravlja prisutnu braću i referiše o esperantskom kongresu koji se za vreme Duhova održavao u Osijeku. Brat tajnik Cita zapisnik proslog sastank i referise © prispeloj posti. Brat Ing. Rogulic drži vrlo interesantno predavanje »O zadruznoj demokratijic u vezi sa knjigom Piter Worbasa, te yuce paralelu izmedu diktature proletarijata i diktature gradanstva. Govyori o razvitku zadrugarstva u raznim zemljama i o njihovom uticaju na društvo. Nakon ovog vrlo uspelog predavanja razvila se živa diskusija, te Je brat Maksimović zamolio sastavak ovog predavanja, da bi na sledećem sastanku mogao reflektirati na izvode predavača.

143. sastanak 17. juna. Frekvencija 90". Brat pretsednik otvarajuć sastanak pozdravlja milog gosta brata Stepanskog iz Osijeka,

zatim se toplim rečima oprašta od brata Dr. Ive Lipovščaka, koji se usled premeštaja u Niš rastaje sa našim klubom. Nakon što je brat tajnik pročitao prispelu poštu ı nedeljne izveštaje domaćih klubova, oprašta se brat Ing. Funtak od brata Dr. Lipovščaka, ističući njegove zasluge kao rotara ı njegov opsezan rad u našem klubu. Brat Lipovšćak se dirljivim rečima zahvaljuje na ovom goyoru, te iskreno Žali što ostavlja Vukovar i specijalno naš klub.

144. sastanak 24. juna. Frekvencija 78.84". Brat pretsednik otvarajuć sastanak čestita bratu Depolu njegov imendan, te nadalje naglašuje, da je današnji sastanak zadnji pod njegovim pretsedanjem, pošto idući sastariak pada već u novu rotarsku godinu. Razlaže, da je klub imao dobar izbor kada je za iduću rotarsku godinu izabrao brata Ing. Funtaka pretsednikom. Brat tajnik referiše o prispeloj. pošti i nedeljnim izveštajima domaćih klubova. Brat Depolo zahvaljuje na éestitci prigodom svoga imendana. Posto je sa odlaskom brata Lipovscaka — koji bijase izabran tajnikom za iduću rotarsku godinu — ovo mesto ispraznjeno, pristupa se izboru novoga tajnika kockom, te je izabran brat Gjurski Dragutin, kome braća čestitaju па“ tom izboru. Za ceremonijara izabran je brat Goldstein. Brat Paunović održaje svoje interesantno predavanje »O našim domaćim pasminama svinja« te nabraja glavne vrsti domaćih pasmina, navađa njihove osebine i prednosti. pa Je uvjeren, da nije potrebno forsirati uvoz stranih pasmina, pošto ı naše domaće svinje kod odgovarajuće njege ı hrane mogu dati isti rezultat kao ı skupe strane pasmine.

KR CG BA G IX J 3s

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 2.000 Hotel Esplanade

Sastanak od 3. juna 1935. Frekvenca 66". Gosti: Rotar ing. Dane Matošić R. C. Split. Ne-rotar dr. Frantisek Resl. gen. konzul CSR u Zagrebu. Brat pretsjednik pozdravlja gosta kluba g. dra Resla gen. konzula CSR u Zagrebu, koji se najljubaznije odazyao pozivu našeg kluba da održi predavanje o

2)