Jugoslovenski Rotar

pouzdanju u sama sebe i srčanosti; ozbiljno više metafizičko predavanje održao je rot. Kontecky i razvio ga u konkretne etičke probleme omladine.

R. C. Kutna Hora poklonio je Kč. 500.— slušačima Visoke trgovačke škole za putovanja u Englesku.

R. C. Mlada Boleslava počevši školskom godinom 1935/36 od svojih će sredstava pružiti siromašnom učeniku mjesne Trgovačke akademije besplatan stan s doručkom, a osim toga đačka menza, koju uzdržavs klub, dat će mu besplatno ručak.

R. C. Olomouc poklonio je Kč. 250.— za pogošćenje djece iz Jugoslavije. R. C. Teplice-Samov priredio je ferijalni tabor, o kojem sam referirao u br. za august o. g. i on je postigao svoj cilj: upoznavanje i sporazumijevanje češke omladine s njemačkom.

O sudjelovanju naše omladine u inostranstvu, valja spomenuti:

Ovogodišnjih ferija bili su smješteni sinovi i kćeri nekojih naših članova „u rotarskim porodicama u Engleskoj. — U vremenu od 1/VIII do 14/VIII 1935 sudjelovali su študent Martinek (Plzenj) i Klement (Ceské Budčjovice), sinovi rotara, u rot. taboru u Doornu, organizovanom od holandskog distrikta. — Druga dva sina naših rotara bili su na izletu po Južnoj Francuskoj, organizovanom od Rot. kluba u Bordeaux-u.

Nekoje zanimljivosti iz rada naših klubova:

R. C. Brno marljivo radi oko osnutka kluba u Zlinu, u Batovu gradu. Predradnje su za inauguraciju gotove. — U odnosima s inostranstvom konstatovalo se da naročito zapadni narodi ne poznaju kulturni život Slavena uopće, a napose Čehoslovaka, pa je na prijedlog biv. guv. rot. dra. Neuwirta odlučeno, da se izradi knjiga, koja će prikazati kulturni udio našega naroda počevši od Husa i Komenskoga; knjigu će napisati član R. C. Brna, doc. ph. dr. Traub.

R. C. Karlovy Vary. U prisutnosti gospođa predavao je honorarni komisionar za Kinu, Hong-Kong i Filipine, rot. Harris iz Sangaja, o svojim putovanjima po svim dijelovima svijeta.

R. C. KoSice. Zaslugom rot. ing. Novaka spaSeno je za našu Republiku veliko numizmatičko blago, koje je nađeno 24/VIII o. god. kod iskopavanja temelja za novu palaču financijskih ureda u Košicama. Blago koje je pohranjeno u mjedenoj posudi, sastoji se od zlatnoga lanca 59 dkg teškog i od 2.796 zlatnika iz rimskih vremena, iz dobe kraljeva Ladislava i Jurja iz Podjebroda i t. d., teških 10.64 kg. Vrijednost blaga je od više stotina hiljada kruna.

R. C. Ledeč nad Sazanom sprema za svoju 200 sjednicu otvorenje spilje stalaktita, koju je pronašao, udesio i omogućio pristup ovaj klub.

R. C. Mčlnik poduzeo je korake da budu radi katastrofalne suše zalijevana stabla, grmlje i t. d., i u tu je svrhu poklonio 500 kč.

R. С. Olomouc je prvi čsl. klub, na čijoj je sjednici prisustvovao rimo-katol. svećenik.

R. C. Moravska Ostrava je odlucio, da će svoje izvještaje na engleskom jeziku slati nekojim inostranim klubovima.

26