Jugoslovenski Rotar

Prigodom svog imendana br. Lisičić poklonio je klupskoj torbi Din 100.—.

R. O. Subotiea. priredio je 19 X naročiti sastanak u vezi sa Šubotičkom privrednom nedeljom i izložbom, 5 rotara iz Bačke Topole i 3 iz Novog Sada našli su se tamo. Dr. Boski održao je tom prigodom predavanje: »Subotička privredna nedelja i izložba i rotarsko gledište na slične akcije«. Tokom meseca održana su još sledeća predavanja i referati: Gramm: »Moji utisci s puta u Austriji i Mađarskoj«, Roth: »Svrha Subotičke privredne nedelje i izložbe«, Dr. Boski: »Život i rotarski rad Blaženopočivšeg Kralja Viteza«, Stefanović: »Život i borbe Blaženopočivšeg kralja Aleksandra I. Ujedinitelja za oslobođenje i ujedinjenje«, Roth: »Rezultati Subotičke privredne nedelje i izložbe«, Dr. Boski: »Historijat pitanja premeštenje Subotičke željezničke direkcije«.

Dobrotvornoj Zadruzi Srpkinja dao je klub prilog od Din 500.— u korist srednjoškolske menze, a prilozima omogućio je jednoj talentovanoj devojci školovanje.

U klubu raspravljeno je pitanje pomoći nezaposlenim.

Na odar bivšeg rotara prof. Banice koji je umro u Somboru položio je klub venac i bio zastupan na pogrebu.

R. C. Sušak. Održana predavanja Smokvina: »Postanak Porto Marghera<, Gjivović: »O lokomotivama<, Dr. GuteSa: »O pogibelji napadaja iz zraka i obrani«, Viktor Car Emin: »O Jadranskom danux.

Klub uzdržaje već 4 godine jedno zapušteno dete u sirotištu. ·

Na dan obletnice smrti kralja Aleksandra I. pristupio je klub kao član utemeljitelj »Fondu za gradnju Dječjeg doma Viteškog Kralja Aleksandra 1. Ujedinitelja« u Skradu sa prilogom od Din 1000.—.

Za nevoljne sabrano Din 530.—.

Е. С. Šibenik: bez izveštaja.

R. C. Varaždin slavi 15 XI petgodišnjicu inauguracije.

N. Bosanac držao je predavanje: »Zaštita abnormalne dece«.

Sabrano je za jednog siromašnog studenta umetničke akademije Din 250.— i za nevoljne Din 48.—.

R. C. Vukovar: bez izveStaja.

R. С. Vršac: bez izveštaja.

Е. С. Zagreb pokazuje i u ovom mesecu jaku aktivnost. Održana su ova predavanja odnosno referati. Dr. Belin: »Uredba o zaštiti zemljoradnika«, Bauer: »Komesarijat u trg. industrijskoj komori u Zagrebu«. Ing. Stipeti¢: »Normandie«, Ing. Smit: O predavanju dra Schofielda »Rotary-pokret u starom svijetu i njegovi izgledi u buduénost«, Dr. Raš: »Historijat i rad zavoda za ispitivanje gradiva u Zuirichu«.

Dobrovoljnim doprinosima poslat je jedan štipendist kluba na jednomesečni kurs Akademije za međunarodno pravo u Haagu.

Osobito se zapaža jak poset zagrebačke braće u drugim klubovima.

Za nevoljne sakupljeno Din 718.—.

Е. C. Zemun imao je posetu guvernera Dr. RuZiéa. Odrzana su sledeća predavanja i referati: Ing. Veljković: »Put po Češkoj i Nemačkoj«, Mahin: »Novosti iz Zeneve« i »Problemi izbeglicax, Dr. Ruzié: »Rotari na delu«, Wickerhauser: »Vaznost moreuza<.

31