Jugoslovenski Rotar

R. C. Osijek najbolji je u frekvenci ovog meseca; frekvenca jednog sastanka broji 100%.

Referati i predavanja: Dr Pinterovié: o delu Robbinsa »La grande depression«, Speiser: »Ekskurzija poljoprivredne sekcije u Veneciji<, Batori o delu KE. Ludwiga: »Opasnost novog svetskog rata«, Dr. Kaiser: »O uredbi razduzivanja zemljoradnika«, Dr. Uzelac: »ZaStita od bojnih otrova<, Schuster o ¢Glanku u Paneuropi: »Europa bez bede<.

Klub je jednom siromašnom talentiranom kiparu našao mogućnost zarade, a za nevoljne je sakupljeno Din 500.—.

R. CG. Pančevo bavi se osnivanjem R. C. u Petrogradu.

Održana predavanja: Weiss »Uredba o zaštiti zemljoradnika« i guverner Dr. Ružić prigodom posete klubu »O putu u Mexico-City i konvenciji«. Klub se pozabavio pitanjima ulepšavanja uređenja grada, pobolšanja higijenskih prilika, te rešio da uzme učešće u ishrani i odevanju školske dece.

Raspisane su nagrade za radove školske dece iz fonda blagopoč. Kralja Aleksandra I.

Za nevoljne sakupljeno Din 342.—.

Е. С. Sarajevo je zaključio da se prigodom godišnjice smrti br. Vasilija Grdica prevede na engleski i pošalje stranim klubovima predavanje o rotarstvu koju je on držao prigodom prve konference našeg distrikta.

Brat Dr. Davidovié odrzao je referat o intercity-meetingu u Drvaru 5 X sa veoma interesantnim podatcima o industriji koju su tom prigodom pregledali.

Iz tog referata saznajemo da je na tom sastanku izmedu brace sakupljena svota od Din 3000.—, od koje je poklonjeno Din 2000.— sokolskom drustvu a Din 1000.— humanitarnim institucijama u Drvaru.

Na jednom od sastanaka, koje je bio posvećen drugarstvu pričao je br. senator Šola, svoje doživljaje za vreme svetskog rata, koje je doživio kao zatočenik u Zenici. a braća Dr. Babić i Prnjatović iz rata.

Za nevoljne sabrano Din 433.—.

R. C. Skoplje bavio se pitanjem meduklupskog sastanka SolunSkoplje. Br. Velimir Popović, održao je predavanje o ulozi sunca, VaZduha i vode u fizičkom vaspitanju podmlatka, dok je br. Mihajlović referisao o poseti Veneciji, Rimu, Tirani i Solunu, a br. Čemerikić o sastanku predstavnika naših R. C. na S/S »Karadorde« u Veneciji.

23 X posetio je klub guverner Dr. Ružić.

R. C. Split imade u tom mesecu jedan sastanak sa 100% frekvence i to prigodom primanja novog člana br. Orebića.

Održana su sledeća predavanja odnosno referati: Dr. Stanger: »O rotarskom prijateljstvu« (prevod predavanja rot. Harry, R. C. Gand), Baldasar: »O Sportu« (iz R. C. Praha), Mardešić: »O ratnoj mornaricić i »O panamskom šeširu« (prevod predavanja odrzanog u R. C. Quenca).

Klub se bavio pitanjem splitske »mularije« i malodobnih prosjaka.

30