Jugoslovenski Rotar

Održana predavanja: V. Kund: Kako služimo u svom zvanju; D. Srdanović: Apotekarstvo u današnjoj krizi; V. Kund: Rat u Abesiniji. Za, nevoljne sabrano Din 378.—.

R. C. Sarajevo na dan primirja setio se žrtava za svetski mir. Komemoraciju održao je Uroš Dučić.

Klub se bavi pitanjem osnutka fonda za sakatu decu.

Održani referati i predavanja: Ing. Grof: O konferenci za osnivanje pravnog fakulteta u Sarajevu; V. Ristić: O novim predlozima za promenu uredbe o razduženju zemljoradnika.

Za nevoljne sakupljeno Din 379.—.

R. C. Skoplje. Članovi kluba uzeli su učešće u proslavi otkrivanja spomenika đacima-ratnicima skopskih đačkih četa 1914—15 god. od kojih su Č. Todorović, Lj. Marković, Ing. V. Stavrić danas članovi kluba.

Sednici od 15 prisustvovao je engleski spisatelj Archibald L. Lyall.

Održana su predavanja: Dr. Đuknić: Transfuzija krvi; Popović K.: Sa puta po Nemačkoj.

Klub je bio zastupan na charter-slavi R. C. Solun po bratu Čemerikiću, koji je dao iscrpljiv prikaz te slave.

R. C. Slavonski Brod popunio je svoje redove sa dva nova člana i spremio se za inauguraciju.

Održana predavanja: Dr. Kovačić: O zbrinjavanju mladeži; Ing. Kaan: O savskom mostu.

К. С. Split imao je kroz čitav, mesec u svojoj sredini rot. Jungnickel-a (R. C. Villach), koji je održao poučno predavanje »O razvoju obrta rukotvorina u Jugoslaviji«.

Dne 20 posetio je klub guverner Dr. Ružić te su na tom sastanku raspravljana pitanja od interesa za distrikt, kao i organizacije međugradskog sastanka naših primorskih klubova.

Za nevoljne sabrano Din 520.—.

RK. C. Subotica radi veoma aktivno na zimskoj pomoći. Klub je učinio sve predradnje za razdiobu 100 paketa sa živežnim namirnicama i ogrevom potrebnim porodicama. 25 porodica označiti će dir. gimn. br. Štefanović kojima pripadaju đaci njegovog zavoda da se i na taj način pomogne školskoj deci.

V. Conen referisao je o stadionu za olimpijske igre u Berlinu i o poseti nemačkih klubova.

Za, nevoljne sakupljeno Din 558.50.

R. С. Sušak. Održana su predavanja: Vinko Mikuličić: O trgovini zitaricama; Viktor Car Emin: Kvarnerski Trifolium; Milan Turkovié: Sto čovečji um ne shvaća; i nerotar M. Mezzorana: Tolstoj kao umetnik i mislilac.

Za nevoljne sakupljeno Din 440.—.

KR. C. Šibenik prebrodio je u tom mesecu jednu malu unutarnju krizu. Jaki porast frekvence u tom mesecu (82.26% naprama 47.06% u prošlom) pokazuju njegovu životnu snagu i klub se sprema da nadoknadi Sto je neradom kroz viSe meseci izgubljeno.

Odbori su konstituisani te su započeli već svojim radom.

30