Jugoslovenski Rotar

Carter slava kluba Bačka Topola bila je spojena sa proslavom petgodišnjice prijema Chartera R. C. Subotica, te je stoga taj klub ovoj svečanosti korporativno sudelovao.

4. R. C. Slavonski Brod slavio je 9 XII svoju inauguraciju, veliki kroj bra¢e iz raznih klubova posetio je i tu svečanost.

Sama ta priredba pokazuje nam sa koliko ozbiljnosti se naš novi klub sprema na rotarski rad.

5. Nastavio sam sa zvaničnim posetama klubovima i to: R. C. Šibenik, Dubrovnik, Split, Novi Sad, Osijek, Vukovar i Subotica, a prisustvovao sam naravno i kod svečanosti R. C. Vršac, Slavonski Brod i Bačka Topola.

Nadam se da će moj lični kontakt sa klubovima doprineti što skladnijoj saradnji klubova našeg distrikta.

6. Guverner 73. distrikta Otto Kroeger pozivlje rotare našeg distrikta, da posete olimpiske igre i da upotrebe tu prigodu, da se upoznadu sa klubovima 73. distrikta.

7. Izmenu naše i engleske rotarske mladeži preuzeo je 14. distrikt R. I. B. 1., koji obuhvaća južnu Emglesku.

Kako se međutim predmeva da, će se više naše mladeži naći, koja želi poći u Englesku nego obratno to neće moći doći vazda do te izmene.

Za takav slučaj smestila bi se mladež ili u kuće rotara i njihovih prijatelja, ili u privatne škole uz naknadu od 30 šilinga do 3 engl. funti na tedan.

Oni koji na to reflektiraju neka se obrate na glavni ured R. I. B. 1. u Londonu.

8. Preporučam svim klubovima da što češće uprili¢uju meduklupske sastanke.

Na tim sastancima. treba da se raspravljaju razna pitanja, koja moraju da interesuju klubove. Briga za mladež neka bude i ovde predmet razgovora, a upućujem na rasprave koje su o tom pitanju održane u HR. C. Zagreb.

9. U decembarskom broju Jugoslovenskog Rotara izlazi člana »Društva za pomoć siromasima i suzbijanje prosjačenja u SuSaku«. Molim da se taj članak u klubovima ako grad u kojem se nalaze, nema take institucije pročita, jer može dati pobude za slične akcije.

Ako su potrebna daljna obaveštenja to će ih rado sušački klub dati.

10. Frekvencu od 80% i više u mesecu novembru pokazuje 8 klubova (prema 5 u prošlom) i to: Bačka Topola (89.37), Maribor (80.71), Osijek (88.54), Split (86.77), Sušak (80), Šibenik (82.26), Vukovar (90.27) i Zemun (81.52), dok imade 8 klubova koji još uvek imadu frekvencu ispod 70%. Nadam se da će ti kiubovi učiniti svoje, da se to ispravi.

Novi naš klub u Slavonskom Brodu imade frekvencu од 88.71%.

Sa srdačnim rotarskim pozdravom

Dr. Viktor Ruzié¢, guverner 77. distrikta R. I.

Ispravci zadnjem broju: Str. 5 red. 1 imade biti 1,800.000 umesto 1.800; str. 7 ime autora članka Ljubić mesto Ljubičić; str. 27 ime novog člana R. C. M ribor Seunik mesto Surnik.