Jugoslovenski Rotar

đutim još uzeti u obzir, da to upoznavanje i približavanje sa svojim posledicama nastaje među muževima koje je ista etička ideja i unutarnja potreba dovela i organizirala u pokret. Muževi koji su maksimum svoje savesti uzeli kao punovažeći zakon za sebe i za druge mogu lako, otvoreno i iskreno da raspravljaju sva pitanja i kod najoprečnijih gledišta da koncentriraju i primaju koncesije, te da svoja mišljenja korigiraju. Naš klub u Dubrovniku malen po broju svoga članstva a u gradu veliko obdarenom darovima prirode i starom kulturom zapala je dužnost da po svom položaju i prometu stranaca bude od klubova u jugoslavenskom distriktu, sa najvećim posetom Rotara iz inozemstva.

Odgovarajući tačno propisima i intencijama rotarskog služenja a obzirom na današnje internacionalne odnošaje nemože naš klub drugo nego da ograniči svoje vršenje internacionalnog služenja na međusobna upoznavanja i sklapanja poznanstava da preko njih bude tumačem miroljubivih težnja našega naroda i njegovih potreba, pa da barem time uznastoji odstraniti zablude i kriva mišljenja kod drugih naroda o nama, kao da i korigira svoja mišljenja o drugim narodima. Sve je ovo sitan posao, ali prilike ne dopuštaju jačih zahvata уесег орsega. Mnogi primeri iz života našeg kluba svedoče, da je ovaj sitni rad ipak potreban, pa ću samo da napomenem sledeće. Jedan od naše inostrane rotarske braće došao je ove godine opet po drugi put s jednom grupom inozemnih rotara. Na prolazu kroz jednu drugu državu bio je upozoren da ne putuje u našu zemlju, jer da su prilike nesređene, da je na niskom kulturnom nivou, da su prilike za smeštaj stranaca nepodnosive, pa mu je odmah predložena druga zemlja, da tamo sa svoJom grupom provede odmor. Ovaj Rotar što je bilo i za predvidjeti najenergičnije je protestovao protiv takovih objeda uzevši nas u najveću zaštitu, napominjući izričito, da on putuje već drugi put u našn zemlju, da pozna prilike, i da ima dobre drugove i šumišljenike u našoj državi. Ovakovih sitnih ali ipak dragocenih primera ima mnogo, koji dovoljno jasno pokazuju potrebu ovog sitnog rada.

U vremenu od nešto malo više od 2 godine posetilo je naš klub:

3 grupe engleskih Rotara sa ukupnim brojem od 104 člana. 1 grupa Svicarskih Rotara od 8 članova. 1 grupa francuskih Rotara od 160 članova.

Ovi skupni poseti i sastanci bili su manifestacija rotarskih misli, povezanosti Rotarskog pokreta i jačine rotarskh ideala, koji su ostavili trajnih veza među pojedinim članovima i učesnicima. Ujedno su pokazali kako su si ljudi istih naziranja i težnja vrlo blizi i kako se mogu sve razlike i razne predrasude lakc da prebrode.

Izim ovih grupa posetilo je još naš klub 86 stranih Rotara iz 9 zemalja. Od ovih dobar broj prisutvovao je većem broju naših službenih sastanaka, izleta, i inače bio mnogo u ličnom kontaktu sa našim članovima. Da su se ovim sastancima a pogotovo ličnim kontaktima mišljenja izbistrila pokazuju najbolje njihovi prikazi o našem gradu, o našoj zemlji, kao i o nama kao naciji, koji su bili u obliku raznih referata i predavanja držana po njima u vlastitim klubovima.

Osim toga naš klub nastoji u svom internacionalnom služenju da putem prepisaka upozna druge klubove sa našim gradom a time 1 па-

21