Jugoslovenski Rotar

чак и широке океане, тако да данас не постоји кутак на кугли земљиној где Ротарство није познато. Ротарство постепено узима све јачег замаха и почиње да привлачи све већу и већу пажњу целога света. Данас постоје преко 4000 ротарских клубова са близу око 200.000 чланова-ротара! :

Још у самом свом почетку, Ротарство изграђује своју идгологију; ставља себи у задатак велике идеале; усваја и заветује се високим идеалима етике, морала и поштења, и са таквим геслом ступа у акцију, хвата се у коштац са свима питањима, која посредно или непосредно тиште појединце, заједнице, народе, васцело човечанство. Ротарски покрет скупља појединце за заједничку акцију, и развија своју заставу са лозинком пријатељства и беспрекорног служења заједници; подешава свој став тако како би што више допринео и што бољг унапредио разумевање између појединаца, заједница, народа и раса. М, заиста, очи целогг света упрте су у Ротарство! Ротарски покрет је стављен на пробу пред свима, а нарочито пред онима који се интересују за социјална, економска и индустриска питања; за напредак свеопштег благостања; за срећу целог човечанства!

Ротарство удара своје темеље на позитивну истину, која је једини резултат свих нагомиланих искустава од почетка света; на високу уметност и умесност живљења. Тако Ротарство признаје и усваја истину да је човек друштвено биће; да се живот обогаћује и долази до свог најпотпунијег изражаја само кроз пријатељство. Ротарски покрет је свестан чињенице да је сваки од нас само један мали делић заједнице и друштвеног поретка, и да као такав треба и мора да има извесну одређену дужност или обавезу према друштву и заједници у којој се креће и живи. Ротарство заступа гледиште да код свеког појединца постоји нагон да чини племенита дела, у мањој или већој мери, и да овај нагон једва чека да му се пружи згодна прилика, терен или моменат па да дође до свог пуног изражаја за добро самог чиниоца и његове најближе околине, за добро заједнице, народа, целог човечанства. Штавише, и сам човек је кудикамо срећнији у моментима када племенитији делови његове природе долазе до пуног изражаја. Ротарство пружа људима од акције, звања и посла ново надахнуће. Ротарство даје нову вредност сваком занимању. Ротарство нас учи да је свако звање или занимање пуно части и достојанства, па макако оно споредно било, само ако се врши свесно, савесно, исправно и поштено. Ротарство нас опомиње да свако пословање треба саобразити служењу заједници. Свако пословање треба да тражи свој ослонац на служењу заједници, јер у очима саме заједнице и не постоји други разлог за његово постојање, сем разлога да пружа стварну услугу заједници. У сваком пословању треба првенствено да водимо рачуна о својој одтоворности према друштву, да водимо рачуна о служењу заједници, јер, будемо ли радили противно овом начелу, заједница ће сигурно временом настојати и покушати да преузме то пословање у своје сопствене руке и да га искоришћава у своје интересе. Тако Ротарство драговољно узима на себе велику мисију да проповеда велику истину пословном свету, истину коју пословни људи треба

8