Jugoslovenski Rotar

давца и за радника и за све: то међусобно служење једини је частан излаз из неизвесности данашњице. Уколико пре увидимо тачност овога и саобразимо своје захтеве, своја поступања, овом закону, утолико бољег за све нас. Нелогично је заложити малу пећ а загрејати велику собу: нелогично је вршити мали посао, а очекивати и захтевати велику зараду; то се противи најосновнијим природним законима, то је немогуће.

Идеологија Ротарства признаје права државе, признаје права,. привилегије и прерогативе радничке класе, признаје права, привилегије и прерогативе послодаваца, признаје права, привилегије и прерогативе свакога појединца. Ротарство признаје право као темељ сваког органског живота, али у исто време свако право, привилегија или прерогатив треба и мора да повлачи собом и сразмерно одговарајућу дужност, обавезу или одговорност. И заиста не постоји опасност за права, привилегије и прерогативе ни послодавцима ни привредницима ни раденицима, само ако се они буду, сразмерно својим како материјалним тако и духовним могућностима, одазивали својим дужностима, обавезом и одговорностима према друштву, народу, целом човечанству: узајамност је природно решење свих недаћа овога света.

У току последњих неколико деценија запежа се да у Америци, Енглеској и неким другим државама индустријалци, послодавци, привредници и трговци полако долазе к себи, увиђају свој погрешан став према раденицима и покушавају да бар донекле поправе своје односе, да се правичније опходе према раденицима. Они су се изгледа уверили из временом нагомиланих искустава да је, на крају крајева, свако експлоатисање радничке класе велика грешка, права бесмислица. Они су почели осећати у својој души сву јачину мржње коју радничке класе гаје према њима, а која је постепено расла и гомилала се кроз небројене генерације. Ето то их је и навело да покушају поправити несносно стање, али, ипек, они и даље страдају због своје себичности из прошлости, јер познато је да свака акција проузрокује оправдану и одговарајућу реакцију. То не само да је физички, него и духовни закон. Поступек према радницима у прошлости био је себичан; данашња реакција од стране раденика ништа није друго до природна и праведна одмазда.

Идеологија Ротарства је срж, скуп свих нагомиланих искустева из прошлости, и зато настојмо да се та идеологија, та конструктивна акција спроводи у свима правцима а награда —- конструктивна реакција — сигурно ће временом доћи. Будимо истрајни у чињењу добра и заступању правде. Као што сваки закон чини своје, тако ће и закон служења заједнички учинити своје, уродити жељеним плодом. Вршимо своју дужност и у пркос привидној незахвалности. Чинимо то не толико због награде, колико због тога што је право.

А шта је дужност појединог ротара: Дужност сваког ротара је да свесрдно служи заједници, исто онако као што кула светиља служи морнарима на мору; да утиче да се природне дужности, обавезе и одговорности појединаца, заједница, народа сразмерно изједначе и уравнотеже; да настоји да сви појединци, друштва,

11