Jugoslovenski Rotar

" 11. Klasifikacija „Osiguranje”. U toku poslednje konvencije u Nici, francuski rofari, sudelujući na sastancima sekcije služenja u zvanju za klasifikaciju „Osiguranje”, zaključili su da je najbolji način za ostvarenje drugoga cilja R.I. formiranje grupa za proučavanje u svakom disfriktu sa zadatkom da se medu distriktima održava veza u cilju izmene misli, s obzirom na mogućnos} usavršavanja doličnih grana zvanja. Francuski rotari iz ove klasifikacije već su osnovali svoju grupu i želeli bi stupiti u vezu sa braéom crugih distrikata, pretstavnicima iste klasifikacije. Sekretar je ove grupe: Monsieur Rene Poisson, 24 rue du Calvaire, Nantes (France).

12. Mali kemifefi. Kako naziv ,,Mali Komiteti’ dat komitetima sastavijenim od rotarskih pretstavnika dveju ili više zemalja iziskuie uvek objašnjenja kada se prvi put čuje, E.A.C. predložio je Centralnoj Upravi da se ubuduce ovi komiteti zovu „komitfefti između zemalja”.

13. Per cagifa fax. lako je na ovogodišnjem sasfanku E.A.C. u Zagrebu bilo pokrenute pitanje smanjenja ove fakse, kao i ranije u mnogim prilikama, još nikakva odluka nije donesena po ovom pitanju koje su naročito pokrenuli pretstavnici Rofary klubova iz Danske i sa Islanda.

14. Čefvria regionalna konferencija. Odlazak na ove regionalne konferencije najbolje je sretstvo za razvijanje prijateljstva i rotarske solicarnosti. Zato ne bi trebalo da mako propusti, ako mu ikako moguce, ofici na Cetvrtu regionalnu konferenciju. Uveren sam da će svaki prisuflnik na konferenciji koja će se održati u Štokholmu, Švedska, 2. 3 i 4 sepfembra 1938 god., biti u folikoj meri zadovoljan da nikada neće zažaliti što je uzeo učešća u ovoj manifestaciji.

15. Broj Rofary klubova u Evropi, Africi i Maloj Aziji. Novembra 1936 g. u ovim krajevima bilo je 444 kluba. Do 1 jula 1937 ovaj je broj narastao na 481. Danas se pak, zbog prilika u pofpunoj nezavisnosti od volje R.I.. od ovoga broja mora odbiti 42 kluba. Zbog strašnih prilika u Španiji, tamošnji su klubovi u latenfnom stanju fe se i opšta rotarska aktivnost nalazi smanjena na oko 400 klubova.

16. Istup iz članstva. 15 oktobra o.g. R.K. Sorata u Boliviji prestao je biti clan R. I. te ga stoga freba izbrisati iz svih spiskova.

17. Svoj braći, koja su me se setila prilikom moje Slave, najsrdaénije zahvaljujem ne bratskoj €estitci.

Svima foplo rofarsko pozdravije. STEVAN K. PAVLOVIĆ

guverner 77 distrikta R. |.

UMESTO CESTITKE — ZIMSKA POMOC. R. K. SUBOTICA ove godine песе г коте јан uobiéajene Ceslitke Boziénih praznika i Nove godine. Umesto izdataka na ove Cestitke, priloziée odgovarajuéu sumu svojoj „Zimskoj akciji” za koju je već predviđena suma od 35.000 dinara.

Isto fako i R. K. SUŠAK umesto ovih česliki dodelio je 1000 din. svojoj „Mlečnoj akciji" za siromašnu decu i nevoljne, moleći sve domaće klubove da ovim pufem prime uzvraćaj dobivene česfifke.

Pa i klub SKOPLJE u mesto Cestitaka dao je 1000 dinara za školske kuhinje Skolama u svome mestu.