Jugoslovenski Rotar

Možda neće biti rđavo da vam iznesem odlike koje тога imati svaki kandidat za ovo mesto. -

a) da je ili redovni aktivni član, ili „,past-service” član kluba koji да kandiduje.

b) da njegovoj klasifikaciji nema ni najmanjeg prigovora, l.j. da infegralno odgovara njegovom glavnom i s{varnom zanimanju.

c) po mogućsivu da je u svome klubu zauzimao kakvo vodeć= mesto u odborima, da je bio ili pretsednik ili tajnik kluba i imao prilike da se detajlno upozna s Rotarstvom i- stekne neophodnog iskusiva.

d) da raspolaze dovolino slobecnim vremenom i évrsfom voljom za dosta naporan rad u distriktu tokom cele jedne godine.

e) da je spreman za neizostavan odlazak na Medjunarodnu konvenciju, koja će se ove godine, kao što je već poznalo, održali u San Francisku.

f) da besprekorno raspolaže znanjem bar jednog od glavnih evropskih jezika, a od neocenjene je koristi ako bi bar unekoliko mogao “da se služi i engleskim.

4. Program rada na sastancima. Na jednom od prvih nedeljnih sastanaka frebalo bi da ofvorite diskusiju o našem časopisu „Jugoslovenski Rotar”. Ove su diskusije pofrebne kako bi se došlo do novih sugesfija.

Cetvrta nedelja februara: sastanak se mora posvetiti medunarodnom prijateljstvu.

Treća nedelja marta: nedelja sluzena u zvanju — kako da se pridrzavamo postenih naéela pri kupovini i proaaji?

Cetvrta nedelja u aprilu: nedelja omladine — omladina i rotari.

Prva nedelja maja meseca: rotarska nedelja — kakva je budućnost Rotarstva?

5. Izveštaji o akfivnosti klubova. Pofsećam sve one klubove koji mi još nisu poslali svoje izveštaje o klupskoj aktivnosti da mi ih odmah pošalju, jer ih fokom ovoga meseca moram doslavili Središnoj centrali.

Zelene formulare za ove izveštaje poslao sam vam odavno.

6. Rotfarski insfiiuf. Sredlišni sekretarijat R. J. najtoplije poziva sve i sadašnje i bivše časnike R. J. da prisustvuju sednicama Rofarskog instituta, koje će se održali u San Francisku u isto vreme kad i Međunarodna skupšfina R. J. od 13—17 juna 1938.

7. Sastanci sa sestrama. Primetio sam da su u mnogim klubovima veoma retki sastanci na kojima su prisutne sestre. A to je i tako prijatno i tako korisno. Prijatno se veé samo po sebi razume. A korist je velika da i naše zene i kćeri (naše rotarske sestre) izblize upoznamo sa nasim radom; da se preko nijh i mi sami među sobom više približimo. Jer ni među braćom ne moze biti one prisne intimnosti ako nam se žene, kéeri i sestre ne poznaju.

Ovi se sastanci sve vise preporucuju i od same Sredisne centrale R. J. te ih u toku godine valja obaviti najmanje triput.

8. Zvanične posefe. Od prošlog pisma co danas posetio sam ove klubove: Vršac (17 o. m.), Pančevo (18 o. m.), Novi Sad (21 o. m.), Subotica (22 o. m.) iBačka Topola (23 o. m.). Ne bih umeo reći gds sam bio svesrdnije dočekan i ade sam naišao na veću slogu i bolie drugarstvo. Najtoplija hvala svima na uživanju koje sam imao u njihovom društvu.

2