Jugoslovenski Rotar

kojega iznosa oflpada polovica na poslodavce, a polovica na osiguranike. Prinosna stopa za ovo osiguranje iznosi 3 / od obezbeđene naclnice, fe iznosi u najmanjem nadničnom razredu mjesečno dinara 4.50 pa se penje do dinara 36.— u najvišem nadničnom razredu, tj. kod nadnica od dinara 1.200.— mjesečno, koja je obavezno najviše osigurana. Od foga prinosa plaća polovicu poslodavac, ij. u najvišem nadničnom razredu ferefi poslodavca sa dinara 18.— mjesečno. Moram spomenufi da primjerice kod pensionog osiguranja privatnih namjestenika koji se sprovađa u Sloveniji i Dalmaciji prinosna Тата iznosi 12"/as od obezbeđene plaće. Razumije se samo po sebi da kod prinosne fatife od 3°/o i davanja mora da se kreéu u éednim granicama. Renta za iznemoglost sti¢e se poslije 200 nedelja prinosa, renfa za slučaj зјаrosti poslije 500 nedelja prinosa, а гепја | polpora za slučaj smrti poslije 100 nedjedja prinosa. To su fi fzv. karenčni rokovi. Držim da fu nije mjesto da uđem u delfaljne odredbe zakona koji se odnose na slučajeve povraćaja prinosa, na neplaćanje za vrijeme nezaposlenosii i tako dalje.

Što daje osiguranje svojim Elanovima? Za 3°/o-ni prinos od obezbeđene nadnice dobiva osiguranik invalidsku renfu, ako nastupi prije 10 godina, osmesfruki iznos kao godišnju renfu tj. 24/6 svoje obezbedene prosjeéne nadnice, a ako renta nastupa poslije 10 godina, 12-struki iznos tj. 36°/o te nadnice. U najnizem nadniénom razredu iznosi mjesečno fa renfa dinara 36 do dinara 54, a u najvišem dinara 288 do dinara 432 mjesečno. Razumije se da se sprovođenjem ovoga osiguranja ni malo ne dira u renfe koje daje osiguranje radnicima za slučaj nesreće, jer fu nema nikakvih karenčnih rokova, već osiguranje počinje časom zaposlenja. Invalidska i starosna renfa je jednaka, samo što se invalidska renfa može dobifi bez obzira na starost, ako su samo ispunjeni osfali uslovi, tj. karenéni rok i ako je nastupila iznemoglosi, do€im se starosna renta sfiče sa 70 godina Zivota, bez obzira da | је osiguranik još sposoban za rad ili je zaposlen.

Osiguranje za slučaj smrti obuhvata porodicu umrlog člana lj. ženu, bračnu i vanbračnu djecu, roditelje, pa i djeda i babu, ako ih je osiguranik pretežno uzdržavao. Inferesanino je svakako da kod ženskih osiguranika ima izuzefno pravo na fako zvanu udovičku polporu i udovac, ukoliko nema i sam pravo na veću renfu i ukoliko je iznemoqao. Moram još spomenuti da postoji mogućnost da odobrenjem središnjeg ureda pojedina poduzeća osiguraju svoje radnike i na veće renle s Нт da plaćaju veće prinose. |

Ona lica koja su obavezno na penziono osiguranje po zakonu o penzionom osiguranju ne pofpadaju pod ovo osiguranje. Kad se buds= penziono osiguranje za privalne namješlenike proširilo na čitavo područje države, onda će svi privalni namješfenici polpadali pod to osiguranje. Interesiraće Vas svakako da Cujete neSto o tom; kako je to osiguranje provođeno u drugim državama. U Bugarskoj postoji od g. 1924, u Čehoslovačkoj od god. 1926, u Poljskoj od god. 1933, u Njemačkoj još od god. 1911, u Rumuniji od god. 1933, u Mađarskoj od god. 1938 itd. Prinosi se kreéu od 3°/o do 20°/o, a prema tome i podavanija.

24