Jugoslovenski Rotar

ustanovilo onokoliko samostalnih zavoda, koliko bi to trazili interesi osiguranika i osiguranja.

Pilanje je još uvijek u proučavanju. Imade vrlo ozbiljnih obećanja da će se pilanje povoljno riješiti, a ja mislim da bi bilo dobro da se naš klub i nadalje interesira za ovaj predmet koji je i sam pokretao ie da ga preporuči kad za to dođe u priliku, bilo klub, bilo pojedini članovi.

e —

/

ПРИВРЕДНЕ ПРИЛИКЕ МОСТАРА И ЊЕГОВЕ ОКОЛИНЕ Ахмед Сефић (Р. К. Сарајево)

Moctap, као негдањи привредни и културни центар Хернеговине, имао је и преживио своју посебну кризу. Иза ослобођења губи Мостар своје стратегијско значење као тврђава, па с тиме у вези и велики гарнизон војни, који је за дуги низ година претстављао за Мостар јак потрошачки кадар. Формисањем бановина и ново мадминистративном подјелом укида се Жупанија, Финансијска дирекција, сједиште Окружног уреда за осигурање радника и друга нека надлештва, што све повлачи собом одлазак чиновништва и њихових фамилија, тих најбољих, најсталнијих потрошача свакога града.

Последице аграрне реформе биле су такођер осјетљиве, јер је редуцирана потрошачка моћ. већине становника, бивших посједника. МИ Мостар, као и највећи дио наших градова, овисан је о привредном стању села. Неколико година иза ослобођења запажао се замах у привредном развитку, али је то после застало, не због опште привредне кризе, него опет због специјалних прилика које су тамо владале. Познато је, да су у Херцеговини, а особито у околини Мостара, главни артикли пољопривредне продукције винова лоза и духан, а уз то долази воћарство, поврћарство и сточарство. Виногради страдају од филоксере, нови се успостављају уз огромне материјалне жртве, испочетка са неусјехом, јер је недостајало правог искуства, а после са врло добрим резултатом, бар што се тиче рода.

Питање откупа духана пада у партијски вртлог, репресалије на партијске противнике погађају и режимске присташе, што jacu говори, да ове методе у подручјима изразите мјешавине становништва имају репгркусије опште, а не специфичне нарави. Привредно стање има своје психолошке одразе. на расположење или нерасположење народа, ствара јаке супротности, које некада иду и на штету националних осјећаја.

Воћарство и повртарство претставља, како рекох, такође важну грану Херцеговачке привреде, али се и она због слабе организације и недовољне оријгнтације, карактеристике нашег општег привредног рада, није искористила како треба.

Сточарство, животно питање нашега сељака, а особито питање испаша, наилазило је на велике компликације, спорове и борбе

27