Jugoslovenski Rotar

Piibram. — Klupsku:veéer proveli sa proslavom sv. Nikole u prisustvu većeg 'broja sestara. Vodena je debata o kalastrofi na brezogorskom dolu ,,Vojtech”, rot. ‘Srp organizovao izložbu o živofu oba presidenta.

Roudnice na L. — Rot. Résslera predavanje: o Naslednom pravu u Cehoslo~vackoj. Sušice. — Umro je zasluzni élan Schwarzkopf. S punom parom nastavijaju uce-

‘nje srpskohrvatskog jezika. Rot. Čižek je držao veoma zanimljivo božićno pre.davanje: Čovek je ljudima najsvelija sivar.

Tabor. — Od 4 sednice dve su bile sa 100"/0 posetom.

Teplice-Sanov. — Rot. Zenaly iz Praga predavao je: Amerika ne spava, a rot. Kliegl je govorio o vocarsivu. Srednjeskolcima je raspisana nagrada na temu: Kako éemo doéi do éesko-nemaékog kulturnog zblizenja.

Usti na L. — Primili jednog novog člana. O Božiću razdelili u 60 siromašnih porodica pakele sa živoinim namirnicama u tezini od po 15 kg.

Usti na O. — Proslaviji svečano svoju 250 sednicu. Rol. Radechovsky je dao vrlo poučno predavanje: O postavijanju femelja zgrada na ferenu različite olpornosfi. |

Uzhorod. — Rot. Kraft kao jedan od komandanata сећоз!омаске vojske u Pol-

karpafskoj Rusiji spomenuo se prvih poéetaka le armije a podrobno i živo opisao dejsivo čehoslovačke vojske u to doba. Rot. Karlin je izložio svoje ufiske sa puta

po Jugoslaviji.

Visoke Mifo. — Rot. Riha je opisao svoje lefošnje putovanje po Švajcarskoj, Francuskoj i Italiji uz prikaz svojih svetlih slika i snimljenih filmova. Zlin. —— Rot. Fiksl je predavao: o najnovijim događajima u privrednom živolu

Holandije, rot. Meisl: o zapadnoj Africi, rot. Masner: o istoriji, današnjem slanju i moguénostima Havijenja koza u buduénosti. eae Vaclav Rudl (R. K. Mlada Boleslava)

IZ 82 MAĐARSKOG DISTRIKTA

Guverner dr. Zollan Koos obljavljuje da će regionalna rofarska konferencija bili 2—4 septembra 1938 u Stockholmu u „najlepšoj veroši u Емгор!". Џрјаја ха konferenciju iznosi 27 švedskih kruna, ako se ulog uplati pre 25 avgusta, onda se slaje samo 20 šv. kr. — Najvažniji događaj poslednjih dana bilo je u rotarskom . svelu u Mađarskoj odlikovanje Nobelovom nagradom prof. Dr. Alberta SzentGyérgyi-a, past. presidenta Segedinskog kluba. — Rotarska knjizica: Ciljevi Rotarstva, prevedena je na madarski. Prevod je odobrila glavna uprava R. |. i uskoro бе se Чатран. — Dosadanji guverner 73 — nemacko-ausfriskog — distrikta bio je Hugo Grille, rotar iz Berlina. Kako su nemački rotarski klubovi raspuSteni to je R. |. naimenovao za austriske klubove za guvernera do kraja rotarske godine rol. Franca Schneiderhana, past guvernera istog distrikta. — Madarskih rotara ima 360, | razdeljenih u 11 klubova. Najbolju {rekvenciju imao je u mesecu oktobru 1937 klub Nyiregyhaza 74.22. R. K. Pesta imao je 29.82 o Szombathely 23.81. Pretplatnika na ofic. meseéni magazin ,,The Rotarian” ima u Mađarskoj samo 6. Brat guverner skreće pažnju rofarima na korisnost i zanimljivost ovog magazina i najtoplije ga preporuéuje madarskim roterima. Magazin staje godisnje 2 dolara.

35