Jugoslovenski Rotar

slanke pojedinih klubova, više klubova jednoga distrikta, cijeloga distrikta. regionalnih konferencija Rotary Cluba, konačno godišnjeg kongresa Rotary International pozivaju se pretstavnici raznih Javnih. socijalno-humanih. kulturnih, humamih i ekonomskih ustanova i orgamizacija. da budu promatračima i svjedocima velikog rotarskog pokreta i rada. Da se olakša taj rad. polaze rotarstvo naročitu važnost na obaveštavanje javnosti. u koju svrhu postoji kod većine Rotary Cluba posebni odbor sa zadatkom. da shodnim načinom obavještava Javnost o rotarskim ciljevima i rotarskom radu. Pri tome se posvećuje naročita pažnja štampi, kako rotarskoj. koja je svakome prislupačna. tako i ostaloj dnevnoj i periodiénoj informacionoj štampi, ovoJ Još više s obzirom na njenu prostranost i velik uticaj па јаупозт. Kao što se iz ovog kratkog prikaza vidi. rotarski pokret i rotarski rad ne samo da nije obavijen tajnom. nego on teZi i ide otvoreno i јаупо svome cilju. Kako Je pak publicitet i javnost bitni uslov i elemenat rotarskog uspjeha, rotarstvo sistematski radi na tome. da Javnost bude pravo obavještena o njegovim ciljevima i o radu. Dakle. rotarstvo Je dijete svJetla i sunca. a ne tame i tajne.

Ima medjutim nešto u rotarstvu. što ipak ostaje tajnom. i ako u drugom smislu riječi nego se to iz neupućenosti i nepoznavanja pripisuje rotarstvu. To je sam rezultat odnosno uspjeh rotarskog rada. Kao što sam već spomenuo. pravi rotarski rad kao svaka etička djelatnost redovno je nevidljiv ili jedva vidljiv. pošto Je on emanacija kategoričkog imperativa, odnosno one evandjeoske maksime, po kojoj neka ne zna ljevica što daje desnica. Prva Je i najsvetija duznost rotara, da rotarski ideal sluzenja i etičkog djelovanja provadja tiho in nečujno prvo u svome Zivotu i radu, a potom u svome роз[оуnom krugu i zvanju, čime se upravo ostvaraju rotarski ciljevi i zadaci. Toj najvećoj dužnosti rotara ima da služi i cijela rotarska organizacija tek kao sredstvo postizavanja velike rotarske svrhe. Rezultati rotarskog rada vidljivi su prema tome tek izuzetno. ondje. gdje se radi o kolektivnom rotarskom radu manje ili veće rotarske organizacije na istom zajedničkom djelu ili području. no daleko tretežni dio rotarskog: rada ostaje nezapazen, anoniman, jer ga pojedinac ne vrši pod firmom rotarstva nego provodi rotarske ideale u svome гуапји 1 poslovnom krugu kao pretstavnik toga zvanja ı poziva. U tome i leži tajna uspJeha rofarske ideje, koja se je razvila iz kruga četvorice ljudi u snažnu svjetsku organizaciju i pokret zahvaljujući jedinstvenim metodama svoga rada i strukturi svoje organizacije.

Ja se nadam, da mi je uspJjelo u kratkom ovom izlaganju pokazati, da su rotarski ciljevi i rotarski rad Jasni. svJetli i Javni, daleko od svake tajne i tajnovitosti. Rotarstvo nije knjiga sa sedam pečata, nego Je otvorena knjiga, koja je svakom pristupačna i u kojoj čovječanstvo nalazi dubok smisao i putokaz rada.

Posle ova dva referata br. guverner Je nadopunio referate sa nekoliko reči: U kratko se može reči: Ništa tajnoga nema u rotarskom radu, jedina tajna je uspeh rotarskog rada, koji je nevidan. Zbog loga moramo i o našem radu pravilno obaveštavati javnost, jer su usled nepoznavanja i onako velike teškoče za rotarski pokret u svetu. Kako Je poznato, rotarskih klubova više nema u Nemačkoj. velike su

li 145