Jugoslovenski Rotar

njihove teškoće u Italiji. dalje u Madjarskoj gde im se prebacuje. da su framasoni. I u drugim državama kao što su Belgija, Holandija. Poljska ı Rumunija nailazi rotarski pokret na neke poteškoće. Zato nam je u prvom redu potrebno pravilno obaveštavanje o rotarskom pokretu, da se na taj način indirektno suzbiju ničim opravdane a i većinom od gole zavisti diktovane sumnje.

U diskusiji Je br. dr. Marković Miljenko (pretsednik. R. C. Zagreb) upozorio na propis. da ima svaki klub poseban odbor za izveštavanje Javnosti. Ža informaciju Javnosti bilo Je potrebno. da dobiju ı dneyni listovi po Jedan broj Jug. rotara. Br. dr. [lié Sima (pretsednik, R. C. Beograd) izlaže dosedanji rad beogradskog kluba u tom pravcu te smatra za dobro rešenje. da se uzimaju u klub kao članovi mladji inteligentni novinari. kod kojih bi bilo u pogledu materijalnih obaveza potrebno naći individualno rešenje. Br. dr. Petrović Milenko (pretsednik, R. C. Sombor) smatra. da bi se mnogo za naš pokret postiglo propagandom kod omladine. Tu Je somborski klub razpisao nagrade. koje su dale veoma lepe rezultate. Br. ing. Alaupović Radovan (tajnik. R. C. Zagreb) ističe ponovno potrebu rada odbora za obaveštavanje Javnosti. koji ima priliku, da pokaže svakom zgodnom prilikom na rad kluba i rotarstva. Br. Mahin Todor (pretsednik. R. C. Zemun) podvlači potrebu. da se nadje na svaki način dovoljno članova s novinarskim klasifikacijama. Br. Babié A. (tajnik, R. C. Sarajevo) smatra, da bi bilo dobro, ako bi se suzbila predrasuda, da su u rotarskim klubovima okupljeni samo bogataši.

Br. guverner objasnuje, da Je primanje članova i regulisanje njihovih materijalnih obaveza u klubu sasma autonomna stvar klubova. No klub nikako ne može da ne naplaćuje per capita takse. a ostalo se daje sve urediti. Najviše poteškoća izvire od onih. koji ne mogu doći u klub i onda šire o njemu netačne vesti. To Je danas naročito opasna stvar, Jer Je kod nas svaka stvar politicum te treba postupati s najvećom opreznošću. O radu kluba se mogu objavljivati podaci o dobrotvornom radu. Nikako pak ne sme klub, da se meša u političke stvari. Diskusija o svim problemima u rofarstvu slobodna je ali mora bit objektivna.

Br. dr. Divié Matija (pretsednik, R. C. Vinkovci) smatra, da bi bilo dobro napade na naš pokret suzbiti baš time. da one. koji dolaze za to u obzir pozovemo kao goste u klub i da ih poučimo o rotarstyu ie ako je moguće napravimo iz njih i članove. Tu dakle pomaže ekstenzija.

Br. dr. Pavelić Ferdo (pretsednik, R. C. Sušak) konstatuje. da su protiv rotarstva u prvom redu oni. koji su iz ličnih ili drugih razloga protivnici nekih vidjenih rotara. Drugi razlog za širenje slabih vesti je u tome, da Je neko protiv rotarstva, Jer Je mogao u izvesno vreme. da postane član kluba. Ako dobro radimo, onda će brojni prigovori i otpasti i neće biti potrebno toliko pisati o rotarskom radu.

Br. ing. Leskovar Marijan (tajnik, R. C. Varaždin) ističe značaj ekstenzije kao dobre propagande za rotarski rad te smatra, po uzoru svog kluba. da bi i drugi klubovi na svaki način morali omogućiti pristup većeg broja članova, koji i ne raspolažu znatnim novčanim sretstvima. Br. Grabovac Pavle (tajnik, R. C. Subotica) smatra, da Je konkretno učiniti ovo: 1. da se izda jedna knjiga o rotarskom radu

146