Jugoslovenski Rotar

sa blizu 200.000 članova razumljivo je da rotarstvo dobija sve više uticaja na napredak dobrog u svetu. Ali taj uticaj nije u svakom kraju sveta isti. Bacimo li samo pogled na statističke podatke opazićemo da tamo. gde je razgranatost i broj klubova veći tamo je i uticaj na sve grane života veći. Žato Je uticaj naše organizacije u Sjedinjenim državama američkih nesravnjeno veći nego u ovoj našoj Jadnoj stari Evropi. Sa žalošću moramo konstatovati da klubova nema baš u onim zemljama gde su najpotrebniji. Naprotiv gde su klubovi najmnogobrojniji tamo se cela zajednica vaspitava u rotarskim idejama, tamo je društvo već u velike prozeto rotarskom misli. Primeri su za ovo Sjedinjene Drzave i Vel. Britanija. Od svih 4714 klubova na svijetu — 5024 nalaze se u SJedinjenim državama američkim i suviše 147 u Kanadi i Njufundlandu. Nije dakle čudo da tamo rotarstvo postaje sve više osnovom državnog ı narodnog života. Doduše tamo je rotarska misao i pronikla, tamo je ona najstarija. pa za to i nailazi na najmanje teSkoéa. Ali predimo iz te kolevke našeg pokreta k nama bliže dođimo u Veliku Britaniju, pa ćemo videti da je i iamo zahvaljujući njenim 457 klubova stvoren preduslov i moćno sreistvo za ostvaranje rotarskih ciljeva. Prema ovim 457 klubova u Vel. Britaniji i Irskoj u celoj kontinentalnoj Evropi. severnoj Africi i istočnom bazenu Sredozemnog mora zajedno imamo skoro isto toliko t. J. 468 kiubova.

Kad naša Evropa steče ispravno i tačno saznanje o spasonosnosti rotarske misli, kad joj širom otvori vrata, kad u svakom kraju bude osnovan klub ljudi dobre volje zbratimljenih u ideji služenja, kad postignemo onu ekstenziju koju svi tako vruće želimo, onda će biti lako raditi na ostvaranju svih naših ciljeva.

U našem distriktu postigli smo zavidnu ekstenziju: evo nas sada sa 55 kluba. koji se takmiče da što više doprinesu zajednici. Ne treba na ovome stati. jer Je nama estenzija možda ı potrebnija nego mnogom drugom narodu. Ali se ne da poreći da smo sa onolikom ekstenzijom u zadnje 5—4 godine. kad smo se skoro podvostručili, napredovali dosta na putu ka končnom cilju. Naročito u sravnjenju sa obližnjim zemljama i distriktima.

Naveo sam u glavnom broj klubova u Severnoj Americi i Eyropi. Ostao Je Još ceo ostali prostrani svijet. Po celom tom svijetu rasejam Je onaj ostatak od 618 klubova. Tu se rotarstvu ukazuje široko polje rada. Dosta je za primer navesti samo Indiju, ogromnu zemlju sa raznim rasama, vJerama i državama i Egipat.

Rotarska ideologija je Još velikom delu sveta nejasna. rotarski ciljevi nepoznati. Rad na propagiranju i obašnjavanju Je najpotrebniji iza čega dolazi napor na osnivanju i širenju. Pa kad ova naša planeta bude sa svih strana sjajila svetlošću bratskih klubova uvjedinjenih u služenju velikim našim zadacima. toda će svanuti bolji dani napaćenom čovečanstvu.

Pošto Je br. guvermmer konstatirao, da rečima predavača nema ništa dodati ni oduzeti. to se odmah prešlo na saslušanje daljeg referata. Ovaj Je referat zbog sprečenosti br. dr. Balabušića u poslednje vreme izradio br. pasiguverner dr. Viljem Krejči. zašto se mu br. guverner toplo zahvalio.

75)