Jugoslovenski Rotar

___ БШМАМКА | 5АР Dr. Brozovié Leander, R.C. Vel. Kikinda

Ovih dana pojavila se na području našega sreza stočna zaraza slinavka ı šap. Ona je Jako priljepéiva bolest koja se pojavljuje kod papkara. (ovca. goveda, koza, svinja i divjati) a prenoSljiva је 1 па соујеКа. Као i druge zarazne bolesti, tako se 1 Ova Zaraz može pojaviti u jačoj (težoj) i blazoj (laganijoj) formi. Po podacima koji su mi pri ruci. cyogodisnja je zaraza kod nas blagoga značenja. Uzročnik ove zaraze do danas nije pronadjen. odnosno nije posmatran povećalima sa kojima moderna medicina raspolaže.

Zaraza je poznata iz najstarijih vremena pod raznim imenima. U novije doba ona je redovito poplavila Europu idući od istoka prema zapadu. Sadanja invazija medjutim hara obratno. i to od zapada prema istoku. Zaraza je паvodno jednim transportom ovaca iz Afrike preneta u Francusku, a odatle se širila u Belgiju. Nemačku. Austriju. Madžarsku i k nama u Jugoslaviju. Zanimljivo je. da raspolažemo sa provjerenim podaćima. da su prošle godine prije Božića naši poljodjelski radnici iz Slovenije na radu u Francuskoj ovu zarazu prenijeli u Sloveniju kad su se s radova povratili kući.

Skrovno (inkubaciono) stanje traje od 2 do 7 i više dana. Znaci kod govedi su sledeći: Na pašnjaku n. pr. goveče koje Je oboljelo stane na stranu čopora. sneveseli se, ne pase, dlaka mu je nakostrešena a iz usta se cedi slina (bala) koja nekada seze do zemlje. Temperatura kod govedi u ovome stanju je povišena. Kod Sapa, koji zahvata papke kod govedi, znaci su slijedeéi: Ukotenost kod hodanja i bolovi. Kruna iznad papaka kao i izmedju papaka koža Je užarena. toplija. otečena i osobito osjetljiva.

Nakon 2—5 dana kad su primećeni prvi znaci oboljenja nastanu promjene u usnoj šupljini kao i u okolini ustiju. Usna sluznica (jezik, nepce i unutrašnja strana usta) Osipani su mjehurovima u veličini lješnika do veličine oraha koji mjehuri brzo rasprsnu pa se na mjestu mjehurića stvore ranice sad veće, sad manje. Naravski da bolesnik sa ovakvim ranicama u ustima, koje su bolne. nemože da prima hranu. Krave ne daju mlijeka a ono malo što daju Je promjenjeno i lako se zgrusa. Gore opisani mjehuriéi mogu da se pojave i na sisama kao i na papcima.

Znaci kod ovaca i koza nijesu izraženi u ustima. već najčešće na papcima. Ovce i koze hramlju, osjeéaju velike bolove u papcima i nije rijedak sluéaj da puzaju prednjim nogama po zemlji i tako se рописи. Kada se ranica medju papcima zagadi nastaje ¢esto gnojna upala papaka i isti često puta otpadne (izuje se). Oya teška zaraza veoma je prijemčiva. Ona se širi iz. dvorišta: u dvorište, iz sela u selo. iz države u državu i u stanju je da poplavi cijele kontinente. Uzročnik ove teške zaraze nalazi se u slini.: mlijeku, mokraći i. balezi bolesnih žiyotinja. ; нади i Es соса JOE

12 161