Jugoslovenski Rotar

/ /

PIONIRI JUGOSLOVENSKOG ROTARSTVA

Dr. Vojislav Kujundžić — pionir rotarskog pokreta u Jugoslaviji

Kada Je reč-o pionirima Rotarstva u Jugoslaviji. beogradski Rotary klub Je ponosan da može Istaći ime зуог пуахепог pastpotpretsednika i osnivaća kluba. brata Voje Kujundziéa. koji se nesporno moze smatrati pienirom rotarskog pokreta u Jugoslaviji.

Brat Kujundžić nije bio jedini koji Je u to doba za rotarsk: pokret saznao ı došao na ideju da se taj pokret ostvari u Jugoslaviji. U analima evropskog sekretarijata postoje dokumenti koji svedoče o tome da su se već nekoliko Jugoslovena. kao ı siranih rotarskih funkcionara. bavili tim pitanjem. alt su svi ti pokušaji ostali bez uspeha.

Istaknuti intelektualac. koji se već od malih godina posvećuje pozivu koji pruža najširije mogućnosti za ispoljavanje služenja čovečanstvu. on Je oduvek sa interesom pratio razne humanitarne pokrete koji imaju za cilj napredak ı dobro čovečanstva.

Br. dr. Voja Kujundzié. R. C. Beograd.

Tako je septembra 1927 godine opazio u ..Prager Presse” oduSevljene odjeke Evropske rotarske konferencije odrzane istog mjeseca u Pragu i od ovog momenta zaneo se mišlju da taj plemeniti pokret ostvari u Jugoslaviji.

Akcija koju je pokrenuo brat Kujundžić imala je. medjutim. plodnih rezuliata: on je sa svojstvenom pronicljivošću izabrao 12 kruga svojih prijatelja ličnosti koje su za to najbolje odgovarale i bile voljne da saradjuju na ostvarenju ovog poduhvata. On je te svoje prijatelje uputio u ciljeve i delatnosti pokreta i oduševio ıh svojim izlaganjem o plemenitim zadacima rotarstva. Kad se uverio da je njegovo zrno palo na dobru zemlju. on se stavio u vezu sa nadležnim funkcionarima ro'arskim i uz svesrdnu saradnju češkog rotara Josefa Schulza, kome je Uprava Rotary International poverila da se stara o stvaranju rotarskog pokreta u Jugoslaviji, polozio temelje tog pokreta u našoj zemlji. Kao pryi rezultat ovih napora osnovan Je 15 oktobra 1998 g. prvi Rotary Klub u Jugoslaviji — Rotary klub Beograd. 53 | CUBA CM i, —

Od tog vremena brat Kujundžić neumorno radi na širenju ı Jačanju Rotarstva u Jugoslaviji. Pored beogradskog kluba. on је озпо-

|

164 -