Jugoslovenski Rotar

otstranjeni a isto tako mora se osigurati da ı izvan stana čovek do njih ne dolazi. Dalje je potrebno, da se bakterije koje se u otpacima nalaze unište i na taj način onemogući infekcija ı napokon da se na podesan način ukloni ili barem smanji raširivanje smrdljivog zadaha od tih otpadaka. 2) Kada se ovaj prvi temeljni postulat higijene ispunio ima se paziti da otpaci ne dodju nepromjenjeni u tok reke ili na mesta koja su izložena ljudskom prometu. a treba voditi brigu i o gaJenju riba koje bi mogle biti ugrožene od raznih otpadaka (tvornica boje. konoplje, lana i t. d.). 5) Estetski zahtevi moraju se respektirati. 4) medju sistemima koji udovoljavaju gornja tri uslova neka se izabere najjeftiniji i 5) kod jednake vrednosti dvaju sistema moze se dati prednost onome, koji ée otpatke iskoristiti za poljoprivredu.

Način kako će se otpaci otstraniti zove se otstranjivanje otpadaka. U tom pogledu razlikujemo takove koji se sastoje od lokalnih skupnih mesta gdje se otpaci skupljaju ı odakle se izvažaju. ili opet od takvih koji se sastoje od Jedne mreže podzemnih kanala raširenih po čitavom gradu. U prvom slučaju dolaze u obzir samo fekalije, te su takyi sisiemi bili prije u upotrebi ı u većim gradovima, Jer se nije dovoljna pažnja davala na otpatke kućne vode dok se danas u većim gradovima upotrebljavaju samo podzemni kanali koji preuzimaju ı transportiraju i fekalije ı sve kućne vodene prljavštine koje potonje ı Jesu u higiJenskom pogledu najviše opasne.

Otstranjenje suhog kućnog smeća ili životinjskih lešina provadja se kod svakog sistema uvek posebno. U prvu vrst spada iako zvani sistem Jama (gruhensistem) koji se sastoji u tome, da se blizu stanbene kuće načini Jedna Jama u koju se skupljaju izmetine. Takva jama mora biti načinjena po stanovitim propisima. Ne smije biti veća od 2 do 5 kubnih metara a mora biti izidana i od temeljnog kuénog zida odjeljena posebnim zidom načinjenom od cementa a dobro je ako se izmedju Jame i temeljnog: zida nabije sloj ilovače. Takva Jama mora biti sigurno pokrivena sa gvozdenim poklopcem ili makar ı sa daskom preko koje je nasuta ilovaéa. Cijev koja vodi iz pojedinih stanova u iu Jamu treba da Je okomita a pojedine priključne cevi pod kutem prema horizontali od najviše 25 stepeni. Radi odvadjanja plinova valja provesti ventilaciju do nad krov kuće. Od vremena do vremena moraju se jame očistiti što se čime pomoću naročitih kazane koji su zrakoprazni ı koji sav sadrzaj jame aspiriraju i na taj način transportira se sadržaj Jame na odredjeno mesto izvan grada. Higijensko značenje takvog sistema ako je sve napravljeno prema gornjim zahtevima i ako se kućna prljava voda posebno otstranjuje ı napokon ako se voda za piće ne dobiva od običnih zdenaca Jest dosta povoljno. Jer čovek ne dolazi sa otpacima u dodir. K tome dolazi Još ı to da Je taj sistem relativno jeftin i da se otpaci mogu upotrebiti kao gnojivo. Drugi takav sistem lokalnog: skupljanja Jest t. zv. tonen sistem. a sastoji se u tome, da se mesto Jame za skupljanje otpadaka upotrebljava Jedan lako prenosivi sud (behalter) koji se nalazi u Jednoj solidno izidanoj. dobro zatvorenoj. lakopristupačnoj komori u visini terena. Takav sud sastoji se od pocinčanog lima. velik je 100 do 110 litara. a katkada i veći. On se postavlja direkino pod vertikalnu cey koja dolazi iz stana te se sa tom cevi spoji sa Jednim zavrtaćem (šarafom). Ventilacija se provodi kao i kod prijašnjeg sistema. Svaka dva

244