Jugoslovenski Rotar

(

NY

PIONIRI JUGOSLOVENSKOG ROTARSTVA Edo Markovié

Edo Markovié, generalni direktor Privilegovanog a.d.za izvoz zemaljskih proizvoda Kraljevine Jugoslavije u Beogradu. rodio se 15. VII. 1885 u Djakovu. Trgovačku akademiju apsolvirao Je u Osijeku a poslije odsluženog: roka Jednogodišnjeg dobrovoljca završio nauke па роljoprivrednom fakultetu u Halleu u Njematkoj. Od toga doba pa sve do danes javlja se on stalno svojim radovima u svim stručnim časopisima. ŽIVO prati svaki privredni pokret u našoj zemlji, sudjelujući svuda svoJim savjJetom ı Još više radom.

Bio Je organizator ı revizor zadruga kod Hrvatsko-slavonskog gospodarskog druStva u Zagrebu a od 1913 i Sef Odjela za zadrugarstvo i tajnik Saveza Hrvatskih Seljatkih zadruga. 1915 godine postavila ga je Hrvatska Poljodjelska Banka za direktora Zemaljske Opskrbe d. d. u Zagrebu. Tu instituciju za prehranu stanovništva Hrvatske i Slavonije za vrijeme rata on je osnovao i uspješno vodio do kraja rata. Narodno Vijeće povjerilo mu Je u vladi resor povjerenika za prehranu. U yriJemenu od završetka svojih studija pa do prvih poslijeratnih godina Edo Marković bio Je urednik Pokreta, Gospodarskog: Lista, osnivač i prvi urednik Kopriva i saradjivao stalno u Hrvatskom Zadrugaru ı Hrvatskoj Njivi. |

1919 god. stupio Je u Hrvatsku Zemaljsku Banku. koja Je od onda promjenila ime u „Jugoslavenska Banka". Kao zamjenik generalnog direktora Jugoslavenske Banke ostao Je na tom mjestu sve do 1954 godine kada je primio tešku i odgovornu dužnost generalnog: direktora Privilegovanog a. d. za izvoz zemaljskih proizvoda Kraljevine Jugoslavije. Na tom mjestu Je sve do danas i veliki uspjesi ..Prizada™ su u glavnom liéni uspjesi Ede Markoviéa.

Edo Marković je član mješovite komisije za prehranu u Ligi Naroda u Ženevi, podpretsjednik Internacionalnog Berzanskog Saveza u Parizu i član Holandsko-Jugoslavenske Trgovačke Komore u Beogradu.

Edo Marković se na rotarskom polju pokazao isto tako neumoran kao i u svom zvanju. Prvi uspjesi zagrebačkog Rotary Cluba usko su povezani sa ličnošću Ede Markovića i njegovim plodnim rotarskim radom.

256