Jugoslovenski Rotar

— Osim raznih rasprava o općim ı O varaždinskim problemima. održano je ovo predavanje u klubu: Brat Novak: O životnom osiguranju. Klub je zaključio da potpomaže ‘guvernersku kandidaciju brata inž. Alaupovića iz R. k. Zagreb. — Klub stalno potpomaze jednog studenta Umjetni¢ke visoke škole u Zagrebu.

VELIKA KIKINDA. — Tokom novembra meseca održano Je: dve sednice Upravnog odbora i pet redovnih sastanaka. Predvidjena predavanja nisu održana usled tehničkih smetnji. Pretsednik br. ing. Nikolajević referisao je o izgradnji nasipa Banatsko Arandjelovo—Djala, koji ima da služi u hidrografsko odbranbene i u saobracajne syrhe posto Ge se na istome izgraditi i Zzeljezni¢ka pruga. — Uzeli smo učešća na proslavi 100 sastanka R. C. Stari Bečej sa pet članova ı sa jednom sestrom, a spremamo se za proslavu našeg ICO sastanka, koje će se održati 17 decembra o. g. — U karitaпупе зугће utrošeno Je 4000— dinara i to po 500— dinara ovdašnjim školskim kuhinjama, a za 5000— dinara nabavljeno је 36 pari obuéa za siroтазпе озпоусе.

ВРШАЦ. — У току месеца новембра одржана су пет састанка, просечна фреквенција била је 75%. 15. ХТ. одржао је бр. Александар Хипш врло интересантно предавање: ») неким инфекцијама и њиховим узрочницима«. Др. Еуген Клир одржао је 22. ХЛ. једно веома интересантно предавање »0О лековитим биљкама Вршца и околине« у коме је изнео и навео лековите биљке које у нашем крају успевају и нарочито је нагласио да има неколико врста лековитих биљака којима на целом свету по квалитети нема премца. Брат др. Владисављевић Мирко одржао је 29. ХТ. веома актуелно и интересантно предавање: »0О жељезним плућима«.

VUKOVAR. — Na 516 sastanku od 7. XI. o. g. obavljena je svečana inau-

guracija prof. Adolfa Klaića za klupskog člana sa klasifikacijom: srednjoškolska nastava, uz prigodne govore u kojima Je brat pretsjednik izložio pobude. koje su klub rukovodile pri ovom novom izboru, a potpretsjednik br. Depolo ukratko je objasnio rotarske ciljeve novome članu. — Dana 8. XI. prisustvovalo je šestero braće medjugradskom sastanku u R. C. Vinkovci, u kome su učestvovali još preistavnici R. C. Bréko i Slav. Brod. Na tom sastanku održao je naš član, br. Wachsler predavanje o rotarskoj konvenciji u San Franciscu. u kome nas je upoznao sa svim važnim zaključcima ı načinom rada ove naše vrhoyne instancije. Od osobitog su interesa bili izvodi iz govora pastpretsjednika R. I. Duppereya i osnivača našeg pokreta Paula Harrisa, koji su markantno obiljezili stav rotarskog pokreta u danasnje teško vrijeme. — Na 318 sastanku od 21. XI. 0. g. potsjeéa brat pretsjednik, da se je navršilo upravo 6 godina od postanka kluba pa evocira u kratkim crtama na osnovu tadašnjih zapisnika ı ličnog sjećanja, dogadjaje ı prilike, u kojima je otpočela djelatnost našeg kluba. — Na 519 sastanku od 28. XI. drži br. prof. Klaić zanimivo predavanje o Augusti Зепој, роуоdom 100-godišnjice njegova rodjenja, u kome Je plastično iznio lik ove naše Jake kulturne ličnosti. — Na posebnoj sJednici Upravnog: odbora stvorit će se program o humanitarnoj pomoći, koji će se u obliku predloga podnijeti klubu na pretres narednoga mjeseca. ZAGREB. — U izvyjeStajnom mjesecu novembru otpoéeo je Rotary Club Zagreb da proyadja u djelo svoj program rada. — Pažnja, koja је kroz godine bila posvećivana omladini, doći će i u ovogodišnjem programu vidljivo do izražaja. — Po prvi put od opstanka kluba učestvuje omladina na jednom sastanku, koji Je označen kao „omladinsko veče“. — „Medjunarodni dan štednje“ bio Je već kroz godine spomenut na klubskom sastanku. koji је пај-

271