Jugoslovenski Rotar

nju. Cipar. Haifa i Aleksandrija sa jednim pacificiranim Egiptom u zaledju obezbedile su britanske strateške pozicije u tom dijelu svijeta. Izloživši ranije činjenice koje slabe britansku interesnu sferu na Mediteranu. Ja sam sada skicirao činjenice koje pojačavaju. Svaki prodor u svoje pozicije Vel. Britanija je paralizovala odgovarajućom podrškom na drugoj strani. U ovakom svijetlu činjenica. mislim da se strateška ravnoteža Mediterana nemože osporiti.

Ali ima Jedna stvar koja govori u prilog: poremećene strateške ravnoteže. a to Je Španija. Požar Španije zadire u živac britansko-francuskog strateškog sistema, i on je najjači protuargumenat moje teze. Medjutim. baš tu moja zadaća postaje laka. jer je dokazivanje preuzeo nesporni autoritet Guglielmo Ferrera. U jednom članku, koji Je osvanuo 1 u našoj štampi veliki talijanski mislilac napisao je od prilike ovo: Na abisinskom zemljištu Italija se srazila sa britanskim interesima i sa britanskom voljom. da ne prizna gotov čin. Od onda kada Je osvajanje Abisinije postojalo gotova činjenica. a britansko nepriznavanje takvog stanja činilac medjunarodne politike. od onda se u taliJansko britanske odnose uvuklo пероуегепје, Које је u Španiji primilo konkretne forme. Španija bi trebala biti adut u rukama Italije. adut koji će Joj osigurati njeno novo kolonijalno carstvo i prinudit britanskog lava na popuštanje. Ali će ovakav adut u talijanskim rukama postati izvorom пероуегепја, koje stalno raste i koje će dovesti do novih reperkusija na Mediteranu.

Sa vidovitošću koja opravdava njegov veliki glas. Ferrero je predvidio one dogadjaje u vojno-strateškoj ı političko-strateškoj situaciji, koje sam ranije opisao. a koje su svi neminovno slijedili Španjolskoj epizodi. Ferrerovo tumačenje čini mi se logično i neosporno. Španija, Pantellerija i Rhodos. te panislamska propaganda u Libiji i protiv britanske provokacije u Palestini nisu značile polaganje temelja jednog novog Rimskog carstva, niti su imale za cilj postizavanje strateške prevage. Cilj im je samo bio postizavanje Jamstva. da novo kolonijalno carstvo neće biti istrenuto iz ruku Паје. Једпа јака ПаПја sa isturenim strateškim pozicijama, o kojima Vel., Britanija nije mogla a da nevodi računa, trebala je pokazati koliko je njeno prijateljstvo dragocijeno. Dragocijena prijateljstva vazda imaju izvjesnu cijenu, a to Je u ovom slučaju trebala da bude neprikosnovenost talijanske Etiopije. Ima Još Jedan dokaz talijanske miroljubivosti (ovaJ izraz smairam potpuno na svome mjestu). Posjedovanje i održavanje Abisinije zavisi od slobodne komunikacije kroz Suez, a to je britanska pozicija. Talijanska odvisnost u toj tačci Je značajna. ŽZŽapušivanje Sueza u sluČaju rata može za Talijane u Abesiniji biti katastrofalno. Englezima bi trgovina obilazeéi oko rta Dobre nade samo poskupila. Sloboda komu-

eee

Rotarska odlikova nja. Br. Panta Jovanovié, Glan R. C. Skoplje, pretsednik opštine Skoplje i nar. poslanik imenovan Je za ministra pošta, telegrafa i telefona. — Br. Djura Trbović, član R. C. Bačka Topola, odlikovan ge redom Sy. Save V. kl. — Naša iskrena rotarska Gestitanja.

ee 295