Jugoslovenski Rotar

sastanci održavani su u klupskim prostorijama. Imali smo u našem klubu jedan važan i radostan dogadjaj, dana 18. Januara 1959 zvanično Je posetio naš klub guverner br. Dr. Slokar. Od brata guvernera, na našem informatiynom, kao i na svečanom sastanku, dobili smo dragocenih sugestija za dalji rad u klubu u svima pravcima rotarskim. U toku meseca održao Je predavanje br. Ernest šefer pod naslovom „Izvoz ı domaća potrošnja pšenice 1 brašna“, A referat iz zvanja održao Je brat Milutin Možić pod naslovom „Promet pismonosnih pošiljaka u 1957 god.“. Naš klub će u mesecu februaru hraniti nedelju dana 160 siromašne dece.

STARI BEČEJ. — Klub je u toku meseca Januara održao 4 sastanka od kojih je Jedan održan u mesto četvrtka u ponedeljak u čast br. guvernera Dr. Tv. Slokara, koji Je u obilasku domaćih klubova 25. januara posetio ı naš klub. Br. guvernera su braća korporativno dočekali na stanici. Posle ručka i kraćeg odmora u Hotelu Imperijalu, br. guverner je razgledao znamenitosti naSeg mesta. Medju ostalog je pregledao ikonostas pravoslavne crkve, koji Je vrlo lep utisak ostavio u br. guverneru. Zatim Je obišao ı razgledao Ustavu kanala Kr. Petra i td. Br. LJiljak Stevan Je održao lepo predavanje о пазет геспот ђгодагзфуп. Ргедауаnje Je bilo veoma bogato obradjeno iz čega su slušaoci mogli imati jasnu sliku u razvoju i delovanju našeg rečnog brodarstva za minulih 20 godina. Oye Je predavanje sa največim interesovanjem bilo saslušano. Br. Dr. Čolaković Je izneo vrlo interesantno opazanje o prilikama na dalekom. istoku u Kini i Japanu.

SUBOTICA. — Najvažniji dogadjaj u prošlom mjesecu bio Je poseta br. guvernera dra Slokara u našem klubu. Njegove tople reči našle su najdubljeg odjeka u našim srcima, dok nas je njegova prijateljska neposrednost osvojila tako, da Jeto došloido vidljivih izraža-

Ja... Na ovom sastanku izneo je br.

Šokčič dokumentovano predavanje o sudbini kolonija u našoj neposrednoj blizini, opisavSi sve teSkoée, kojima se kolonizatori moraju da bore, te iznevsi predloge, što bi trebao naš klub da učini, kako bi se ove kolonije podigle i tako. odgovorile svojem zadatku. Br. pastpretsednik Roth predložio je. da se ovim pitanjima naš klub intenzivnije pozabavi. — Br. Dr. Jaša Vujić izneo Je predavanjeo proširenju vena, navevši dosadanje teorije o postanknu ovog proširenja, kao i svoje praktične poglede o lečenju ove razširene bolesti. — Br. guverner Je predavanje pažljivo saslušao zamolivši brata Šokčića, da mu svoje predavanje pošalje. Na prvom sastanku u Januaru, na našem 450. sastanku, održao Je br. Milan Draganić predavanje „.Ljepota žene kroz vijekove“, iznevši pojmove o тој ljepoti od primitivne čovečje umetnosti, kroz slikarske škole do današnjeg dana. Naš br. Dušan Kostić, inspektor Direkcije Pošta bio je za vreme istorijskog lova u Belju postavljen za šela pošte u Aleksandrovom: dvorcu. Pošta, telefon i telegraf besprekorno Je funkcionisala. Raduje nas, što Je naš brat rotar saradjivao na delu mira u Belju.

SUŠAK. — Dne 4. Januara održao je br. Cerić vrlo interesantan referat o fežnjama ltalije za sudjelovanje u upravi kompanije Sueskog kanala. koje je pitanje baš sada postalo naročito aktuelno. Dne 19. Januara održano je interesantno predavanje našeg bivSeg člana gosp. Broza: „Francuska i kolonijalno pitanje“. Dne 25. januara održana je u klubu vrlo živa i svestrana diskusija po pitanju oZivljavanja izyoza naše jelovine u neklirinške zemlje. Ovo je pitanje od posebne važnosti za naš grad kao izvoznu luku za jelovinu, a isto tako od važnosti je i za naše zaledje, koje producira većinom samo jelovinu. Tokom mjeseca održani su vrlo opširni referati o zanimljivostima iz ostalih klubova u uzemlji ı sa strane. U januaru izgubili smo 2 člana, br. Panya i br. Broza, pryi radi pre-

358