Jugoslovenski Rotar

dobije rang: visoke škole, a ц Веогтаdu osnovama umjetnička akademija. koja Još nije imala ni profesora ni djaka, dobila je taj rang odmah. Muzička se akademija isto bori za rang visoke škole. Razumije se da Je opravdano kad Beograd ima sve te škole, ali Je neopravdano zapostavljanje naših starih kulturnih institucija. Istaknuta Je nada da će sada stvari krenuti pravednijim putem. Nerotar dr. prof. Vale Vouk održao je veoma zanimivu predavanje o „Zaštiti prirode“ na sastanku od 27 februara o. g. IdeJa o zaštiti prirode nije samo ideja nekih prirodnjaka, kaže predavač, zanesenih |jepotama i ljubavi prema prirodi, nego je u glaynom rezultat osnovne spoznaje prirodnih nauka, da je čitava priroda jedna nedeljiva cjelina, u kojoj je čovjek odnosno ljudsko društvo samo jedan član. Život i djelcvanje čovjeka bez njegove okoline — bez prirode — koja ga okružuje i o kojoj Je zavisan, ne može se zamisliti. Zaštita prirode znači zaštitu čoyjeka, znači zaštitu ljudskoga društva. zaštitu naroda i njegove kulture, a po tom ı zaštitu domovine toga naroda. Treba imati na umu. da se priroda lako uništuje, ali zato vrlo teško pomladjuJe odnosno regenerira. — Klub je učestvovao i na proslavi 400-tog sastanka Rotary kluba Maribor sa delegacijom od 5 člana.

ZEMUN. — U ioku meseca februara pokazao Je klub odličnu delatnost. sto se vidi iz frekvencije, koja iznosi prosečno 78.70%. Odrzane su četiri interesantnim predavanfima, a poslednja sednica (23 februara) posvećena je 34 godiSnjici postanka FR. Il. Rekord u ispunjavanju predayačke dužnosti svakako je ovog meseca postigao br. dr. Andrejka, koji je kroz 5 uzastopne sednice održao predavanja iz najrazličitijih predmeta. Na pr-

sednice sa

vom sastanku 2 februara prikazao je u predavanju „Zemun u bro Jkama” demografsku i gospodarsku struk-

turu zemunskog stanovništva. prema popisu od 1951 godine, uporedjujući ovaj materijal i sa rezultatima ranijih

popisa. U drugom predavanju, koje Je

održano 9 februara, ocrtao je Zivot Dr. Frana Prešerna, najvećeg slovenačkog: pesnika, koji Je umro 1849 godine. dakle baš pre 90 godina. U treсет predavanju 16 februara br. Andrejka u jednoj duhovitoj kozeriji. Који је пагуао „Соуогогооги“, izneo Je nekoliko tehničkih pravila za govornike i predavače te protumačio razne retorične figure (antitezu, retoriéno pitanje, mimoilazenja, personifikaciju, trazenje naklonosti itd.), kojim se obiéno sluze dobri govornici. Sva ova predayanja, koja po pravilu nisu trajala viSe od 20 minuta, primljena su sa velikim zadovoljstvom. Četvrti sastanak proveden je 25 februara u vidu dobro poseéenog Ladies-Nighta. uz prisustyo braée iz Beograda, u velikoj sali hotela Central, ukrasenoj novom slikom osnivaéa R. I. Tom prilikom br. Karamata održao је kratko predavanje o postanku rotarstva. Prijatno raspoloženje osetno je povečano izvodjenjima glasovitog orkestra Dr. M. Petrovića iz Beograda. Pored ovih glavnih predavanja valja istaknuti ı interesantan referat, koji je podneo br. Aca Popović na sastanku 16 februara o svom putu u Pariz ı O tamošnjim. knjižarskim i novinarskim udruženjima. Na sastanku 9 feDruara klub je izabrao svog ranijeg člana Dr.-a Nikolu Fuggera, bivseg vasluznog stareSinu Opštine grada Beograda. odeljka za Zemun za svog počasnog člana. Na sastanku 16 februara prihvaćen Je ı predlog, da se imaJu svake godine za Božić dati dve nagrade po 500 Din za dve najbolje rasprave, koje se odnose na privredna pitanja zemunskog područja. U tom cilju uprava kluba će se obratiti dekanatu Poljoprivrednog i Sumarskog fakulteta i direkciji Trgovačke akademije u Zemunu, pošto su nagrade odredjene samo studentima i djacima.

401