Jugoslovenski Rotar

VIII. Rotarstvo nije bilo u našoj Kraljevini nikad tako Jako i puno unufrašnje dinamike kao sada. Zbog toga treba da ovogodisnja distriktna konferencija bude veran izraz velike snage nase zajednice. Rekordnom posetom treba da to Javno dokumenramo. Time ćemo postići nove simpatije kao i mnogo podstreka za Što uspešniji rad u narednoj rotarskoj godini.

U tome uverenju Vas srdačno pozdravliam J

kao odani Vam Dr. Ivan Slokar.

NAŠE KOLONIJE NA SEVERU

Jos. Soké@ié, R. C Subotica.

Agrarna reforma je bila prva i пајгпасајnija socijalna mera za naš zemljoradnički svet posle ujedinjenja. Naročito u ovim krajevima agrarna reforma Je imala naročiti značaj ı ona Je stvorila čilavu socijalnu revoluciju svoje vrste. Veleposednici. koji su imali po 10—20.000 Jutara zemlje, postali su preko noći „sSıroması . Jer im Je zakon ostavio na iskorišćenje samo nešto yiSe od 500 katastralnih jutara, dok je ostala. zemlja podeljena medju zemljoradničkom proletarijatu!

Jugoslavija je uglavnom ostvarila načelo: zemlja pripada onome ko je obradjuje!

Agrarna reforma u Bačkoj ı Baranji ovih dana se konačno zavrSava. Privatni veleposednici dobili su već svoJe potraživanje od države. koja likvidira svoje maferialne obaveze i prema samoupraynim telima. Putem agrarne reforme zbrinuto Je samo u Baékoj i Baranji 100.000 porodica, medju kojima je podeljeno 350.000 katastralnih jutara plodne zemlje. Drugim rečima: država Je osposobila davanjem plodne bačvanske zemlje 100.000 starešina porodica za samostalan život.

Biće interesantno da se baci pogled na život ove dojučerašnje prosJačke legije ljudi, koji su postali „poreski obveznici“.

Agrarna reforma u ovim krajevima ima na sebi ne samo socijalan zig. veé i nacionalan karakter. I, da budemo iskreni. u prvom redu пастопајап karakter. To je opravdano mnogim razlozima. Pre svega upravljači agrarne reforme imali su na umu okolnost da su bivši vlastodrsci — Madjari — u prošlom stoleću izvršili koloniziranje madjarskog nacionalnog: sveta u Vojvodini davanjem ne samo zemlje, već i alata i drugih najvećih povlastica tome svetu kako bi mogao da se sa uspehom bori protiv starosedelaca Slovena. Stvorene su čitave opštine u prošlom veku na telu srpske Vojvodine i one su postale novi izvori Za regeneraciju madjarskog gradskog stanovništva. Naša agrarna reforma morala je da se služi sličnim načinom borbe ako je htela da

569