Jugoslovenski Rotar

oblaci. nikada nas nije svladala malodušnost nemoćnih, nego smo Još Jače dizali našu zastavu tvrdo ubedjeni da treba i mora da pobedi moć idealnog duhovnog oružja nad slepom mržnjom.

Te su prilike stavljale i na mene kao distriktnog guvernera vrlo teške zahteve. Trebalo Je očuvati naš brod te ga voditi kroz besne talase. da se vrati u mirnu i sigurnu luku. Potrebno je bilo mnogo nove inspiracije ı podstrekivanja putem mesečnih pisama i ličnih poseta klubova.

Mislim da mi je uspelo da očuvam dragoceno nasledstvo. koje ste mi pre godinu dana poverili i da ga predam mome uvaženom nasledniku Još Jačeg po broju klubova i članova kao i silnijeg po unutrašnjoj strukturi.

Pri svemu tome doživeo sam i mnogo radosti prilikom mojih zvaničnih poseta klubova. šta sam se lično upoznao sa tako velikim brojem mile mi braće te uživao na bratskome dočeku i gostoprimstvu. Usled moje velike zaposlenosti u profesiji uspelo mi je do sada da posetim samo 50 klubova a ostala ću četiri kluba posetiti do kraja ove rotarske godine.

Nove sam klubove osnovao u Brčkome i u Kranju. Glavna zasluga za osnivanje kluba u Brčkome pripada bratu Tomi Maksimoviću (R. K. Vukovar) a kumovao mu je Vukovarski klub. Inauguraciju tog kluba održao sam u Brčkom 27 augusta 19358 godine. a svečanu predaju Chartera obavio sam 14 junija o. e. na vrlo lepom uspelom medjukrajevnom sastanku u Vukovaru. Rotary klubu Kranj kumovao Je Ljubljanski klub. Njegovu sam inauguraciju održao 28 januara a predao sam mu Charter 22 aprila o. g.

Prvog Je Jula prošle godine imao naš distrikt 52 kluba sa 820 članova a 50 marta o. g. 54 kluba sa 850 članova. Medjutim se je broj članova Još povećao. |

Prosečna Je frekvencija svih klubova distrikta iznosila od marta 1958 do februara 1959 7546%. Najbolju frekvenciju iskazuje R. K. Karlovac sa 9297% a odmah za njim dolazi R. K. Petrovgrad sa 92 55%.

U pogledu administracije bilo je i nedostataka i drugih smetnja prouzrokoyanih boleséu, premeStajem ili prezaposlenoSéu glavnih klupskih funkcionara. Ti su nedostatci imali za posledicu mnogo više napora guvernerske kancelarije. koja je imala da savlada ogroman posao.

Od 1 jula 19358 godine do 30 marta o. g. bilo je ukupno oko 600 poseta domaćih klubova sa strane braće našeg distrikta. Medjunarodna zategnutost se izražava u brojevima poseta stranih rotara kod nas i naših rotara u stranim klubovima. Stranih rotara na našim sastancima bilo Je ukupno oko 50. a broj poseta naših članova klubovima u inostranstvu oko 60.

Intenzivan Je bio unutrašnji rad u klubovima u kojim je održanih osim referata 488 predavanja. medju kojima ima mnogo odličnih.

I karitativan je rad ostao na zavidnoj visini. Jer Je u tu svrhu sabrano oko Din 500.000 —.

U pogledu našeg glasila nadam se. da mi Je uspelo održati ga na prijedjaSnoj visini.

458