Jugoslovenski Rotar

ljenja. u stvaranju raznih političkih stranaka. vJerskih pokreta i narodnih zahtijeva. a vrhunac europske kuliure pokazao se je u zadujem svjetskom ratu. u komu su se pokazala velika zla. Zato današnja kultura treba da se reformira u eftičkom duhu. Etički misliti ı raditi znači. ima{i uvjek pred očima. da Je svaki čovjek sastavni dio ljudstva kao žive organizacije i da nesmije ništa učiniti. što bi bilo na štetu drugog pojedinca ili cijeline. To ne znači ograničenje slobode za sticanje sredstava za samoodržanje. nego je to osiguranje ı regulisanje te slobode. Iz toga stanovišta proizlazi pojam dužnosti. Dužnost ili pojam za iskorišćenje vlastitih umnih i drugih energija u korist zajednice. mora biti uzvišen princip za svakoga. Iz dužnosti proističe ı pojam prava. Pravo Je naime dužnost zajednice. da svakoj ličnosti dade onu vrijednost. koju Je dotična ličnost svojim radom zaslužila. U živom organizmu postoje samo dužnosti, +. j. proizvaajanje raznovrsnih energija. koje su medjusobom tako povezane. da Jedna iz druge nastaje i jedna drugoj služi. a to Je i smisao etike.

I u pitanju kapitalizma vidimo. da će pojedinac najbolje uspjeti onda. ako što više bude koristan ljudima. ako kontingent za prodaju svoje robe što više proširi. a to će moći učiniti tek tada. kada mu bude širom otvoren cijeli svijet. da može raditi za sve ljude.

Vršeći svoje dužnosti po načelu. da su svi ljudi djeca jedne te iste prirode ı da medjusobom sačinjavaju jednu cijelinu. u kojoj smo osjećajima ı ljubavlju vezani jedan za drugoga, treba kao organi sveсоу јесапзКог Zivog organizma da nastojimo. da Jedan drugom te dužnosti olakšamo i dovedemo u sklad tako. da vršenje tih dužnosti svakomu od nas ne bude teret nego mila ı ugodna zabava. da se medjusobno natječemo. tko će bolje i savrSenije postići blagotvoran cilj. tko Ge biti vie koristan cijelini, tko će više sreće i zadovoljstva znati medju ljude unijeti ı više dobra stvoriti.

Zemaljska kugla nije od uvijek ovako bila isprepletena Zeljezničkim mrežama. telegrafskim žicama i cestama. nije bilo ni takovih zgrada ni parkova ni muzika i t. d.. nego su to stvorili ljudski um i ljudska ruka u toku vjekova. a osobito u XIX i XX stoljeću.

Sve te vjekovne tekovine ljudskog uma i radinosti možemo ako hoćemo brzo uništiti. ali za ponovo podizanje svega toga trebalo bi opet nekoliko vijekova. jer i za mali napredak u kulturi nužne su generacije. Govori se. da danas u društvu vlada sistem kapitalizma. koji Je navodno uzrok mnogom zlu. ali nijedan etički odgojen čovjek neće ići za tim. da taj sistem silom poruši, jer bi time porušio ı sva dobra. koje Je taj sistem ipak stvorio i Jer bolji sistem Još do danas nije nitko stvorio.

Time mije rečeno. da se sistem kapitalizma nema usavršavati i on se usavršava donekle ı sam od sebe. a usavršen će biti potpuno tek onda. kada kapital bude služio narodu, a ne narodi kapitalu.

Kako klimatske prilike djeluju na razvoj mlade biljke, onako i ljudsko društvo djeluje na odgoj i duševni razvoj mladog ljudskog bića, a u tomu igraju presudnu ulogu dom i škola. koje daju ljudskom društvu dobre ili zle nove članove napram tomu kako su ih odgajali. Ako domovi i škole odgajaju djecu u etično privrednom duhu. ona će biti vrijedni članovi ljudskog društva, a ako ih odgajaju u duhu kru-

465