Jugoslovenski Rotar

Ako Je osigurano lice menjalo nadnični razred, prosečni prinos se ustanovljava zbrajanjem svih uplaćenih prinosa i deobom sa broJem godina (sa 10 ili manje).

Kao što se iz ovih podataka vidi, osigurano lice koje je zaradjivalo: a) dnevno stalno po 1680 Din, dakle više od ustanovljene minimalne zarade. imaće pravo na rentu od 100— a tu najboljem slučaju 151 — Din na mesec:

b) dnevno prosečno po 28'80 Din, imaće pravo na rentu od 172 a u najboljem slučaju 260— Din na mesec;

c) dnevno prosečno najveću obezbedjenu падшси од 48— Din odnosno mesečno 1200— Din i više imaće pravo na rentu od 288— Din na mesec a u najboljem slučaju 452 — Din.

Medju ove poslednje ubrajamo i one specijaliste radnike, koji zaradjuju po 100 i više dinara na dan.

Na osnovu ovih podataka svako može lako ustanoviti. koliko iznosi 4 ovih renta, koliko pripada:

1) udovici ili roditeljima. dedi i babi ili unučadima. odn. braći i sestrama na ime potpore kroz 5 godine, i

2) deci ispod 16 godina života, posle smrti osiguranog lica. koje ih Je za života od svoje zarade izdrzavalo.

Moramo objektivni biti i verovati. da je bilo i te kakve opozicije i u vladi, i u parlamentarnim kao ı u privrednim krugovima prilikom pripremanja ı donošenja ove uredbe. kojom su položeni temelji osiguranju radnika za slučaj iznemoglosti, starosti i smrti.

Ali, isto tako se mora verovati:

1) poslodavcima i poslovodjama kad kažu. da radnika. koji je radio od 14 do 55 godine svoga života smatraju izerpljenim i da ga u dobu od 56 do 70 godine ne mogu primiti u posao:

1) ustanovi za sprovodjenje ovog osiguranja, da se sa ovim prinosima pored obaveza propisanih zakonom ı uredbom ne mogu ustanoviti ı davati veće rente ı potpore: ı

IIT) radnicima da neznatan broj radnika doživi 70 godinu kada stiče pravo na starosnu rentu. da se od 56 do 70 godine života samo u

najredjim slučajevima mogu zaposliti: ı da ove rente ı potpore nisu

dovoljne za život onih kojima su namenjene. te da stoga s pravom

traže .

a) da se broJ godina za sticanje prava na starosnu rentu snizi od 70 па 55, 1

b) da se prinosi za ovo osiguranje povise tako. da budu dovoljni za veće rente ı potpore.

Radi davanja potpora za iznemoglost i starost onim licima. koja zbog odlaganja sprovodjenja osiguranja u iznemoglosti, starosti ı smrti nisu mogla dosada steći pravo na rentu za iznemoglosti i starost. slyvoren Je pravilnik i od 1 jula 1958 funkcioniše Potporni Fond za iznemoglost ı starost za koji će se od prinosa za ovo osiguranje odvajati:

a) prvih 5 poslovnih godina ovog osiguranja 6% b) drugih 5 is 57 1 5 4% c) trećih 5 2%

.. ” ”