Jugoslovenski Rotar

roda. lakyi referati ı izveštaji moraju biti verno ogledalo života dotičnog naroda. U njih se ne smiju unositi ni preterivanja ni uveličavanja ali ni preterana skromnost.

Na taj način najbolje će se moći upoznati duhovni i materijalni život. osobine ı vrline Jednoga naroda.

Cim narodi budu medjusobno upoznali te karakterne osobine i duhovno raspoloženje — nestaće sukoba koji danas još postoje zbog zabluda u kojima živi čovečanstvo.

Izgradnji Jedne lepše i srećnije budućnosti čovečanstva. dakle. mogu mnogo da doprinesu ı rotarske organizacije tražeći Мо veći prostor u radu na medjunarodnom upoznavanju.

U tome pogledu rotarıi celoga sveta treba da unesu maksimum svojih napora.

Jugoslovenski rotari, svojim radom za minulih deset godina. dali su neospornog dokaza, da su svesni važne uloge koja Je namenjena rotarstvu u pogledu medjunarodnog upoznavanja.

V. Odbor za brigu o omladini.

Pretsednik: Dr. Viljem Krejči (R. K. Ljubljana): tajnik: Slavko Brdarić (R. K. Slavonski Brod): referent: Jure Cindrié (R. K. Karlovac): „Izmjena dece rotara Srba. Hrvata i Slovenaca za vreme Terija kao sredstvo za medjusobno upoznavanje i poštovanje“.

IZMJENA DJECE ROTARA SRBA, HRVATA | SLOVENACA ZA VRIJEME FERIJA KAO SREDSTVO ZA MEDJUSOBNO UPOZNAVANJE I POŠTOVANJE

Jure Cindrić, R. K. Karlovac

Rotarskoj organizaciji. koja Je uzela ideju općeg služenja u svim područjima života na visokoj etičkoj bazi nameću se obširni zadaci. Pryi ı najglavniji. da ne rečem temeljni zadatak je. da njeguje pravu duhovnost kod pojedinaca t. J. da duhovno usavrši čovjeka ili drugim riječima. da potpomaže odgoj pravog čovjeka sa svim atributima sadržaja toga pojma. Duhovnost čovjeka. prema duhu rotarstva. ne smije imati karakter razvitka individualičkog subjekta za sebe. već člana socijalne zajednice. koji će kao strukturni dio ojačati živoinu snagu ı sreću zajednice kao Jedino opravdane forme života. Po naravnom zakonu svaki pojedinac ovisan Je od zajednice u kojoj se nalazi i tek u njoj opravdava realizovanje svoga opstanka. Osamljen pojedinac nije u mogućnosti sticanja uvjeta punom životu. kao što ni ekskluzivan egoista ne može naći pravu Zivotnu sreéu, jer svaka isključivo materijalna sreća relativne Je prijednosti. pošto se protivi najosnovnijoj eti¢koj zasadi, koju svaki Govjek po svojoj naravi mosi u sebi kao društveni stvor. Samac i samoživac negacija Je ljudskom društva ı samog sebe. te kao takav nema svrhe da postoji. Već stara

492